Ubezpieczenie na wypadek nowotworu

• Autor wątku Autor wątku tomek27m
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomek27m

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam

Ubezpieczyłem sie na wypadek roznych zachorowan, w tym na nowotwor. W sierpniu br. udałem sie na badania , po ktorych wysłano mnie na biopsje. Po wykonaniu biopsji okazało sie ze zachorowałem na raka stercza. Po pelnej diagnostyce , lekarz stwierdził ze trzeba operować bo to najlepsza metoda. Zgodziłem sie i w grudniu br. poszedłem do szpitala . Zwróciłem sie do firmy ubezp. o zaistniałej sytuacji. Firma rząda ode mnie histori leczenia od roku 2020 do 2022. W odpowiedzi wysłalem wszystkie papiery ktore posiadam od sierpnia br. Ale oni dalej chca dostac skierowania itp dokumety ktore kierowały mnie do urologa. W odpowiedzi napisałem ze nie posiadam takich dokumetów poniewaz wszystkie badania robiłem prywatnie i nie mialem zadnych skierowan.
Mało tego warunkiem wyplaty odszkodowania jest typ raka, to znaczy typ jego zlosliwosci. I tutaj jest problem, bo zeby okreslic typ raka , nalezy go usunac z organizmu i poddac badaniu. I tutaj ma pytanie , poniewaz biopsja nie jest w stanie okreslenia typu raka tylko badanie histopatologiczne pooperacyjne. Wiec za jaka date mozna uznac rozpoznanie choroby ?

Pozdrawiam

Jaka jest data zawarcia ubezpieczenia a jaka pierwszy konsultacja u lekarza?

Konsultacja była dzień przez rozpoczęciem ochrony ubezpieczenia.

Dopiero po trzech tygodniach dowiedziałem się ze mam raka.

Zaznaczę jeszcze że po konsultacji z firmy ubezp. usłyszałem że za datę zdarzenia ustala się wynik histopatologiczny

Lekarz urolog stwierdził że musi zrobić biopsję bo trzeba ustalić co jest nie tak z prostata. Więc na wszelki wypadek się ubezpieczyłem przez bankowość elektroniczna bo od dawna mnie męczyli. Sama biobsja mogła nie posc po myśli , dlatego wolelem byś zabezpieczony. No i po kilku tygodniach dowiedziałem się że mam raka, ale nic o tym nie świadczyło żadnych objawów , zero.

Więc tak jak ja rozumie OWU i co jest w nich zapisane , że warunkiem dla firmy jest wynik histopatologiczny , ale nie biopsji tylko badania pooperacyjnego by określić rodzaj TNM raka.

Gdyby takie byly warunki u ubezpieczycieli to kazdy z podejrzeniem raka by biegl i bral polisy. Na 100% sa wykluczenia w OWU ale to sie wyjasni po zgloszeniu szkody.

Tak tylko w takim przypadku jak u mnie ze względu na wiek prawdopodobieństwo raka jest bardzo małe a samo wykonanie biopsji nie oznacza raka. Badanie krwi czyli marker PSA też nie oznacza że pacjent może lub ma raka. Masz rację jest wykluczenie jeżeli w ostatnich 24 miesiącach zdjagnozowano raka i w tym okresie podpisano ubezpieczenie. W moim przypadku żadnego badania które mogło by zdjagnozowac raka nie miałem.

Juz widac, ze chca sie powołac na ten zapis dlatego prosza o dokumentacje za 2020-2022.

Nationale‑Nederlanden nie ponosi również odpowiedzialności z tytułu Zachorowania na Nowotwór złośliwy lub Poważnego zachorowania rozpoznanego w okresie trwania ochrony ubezpieczeniowej, które zostało spowodowane lub jest następstwem Choroby zdiagnozowanej lub leczonej w okresie 24 miesięcy przed Dniem rozpoczęcia ochrony ubezpieczeniowej.

Zreszta nawet jak jakims cudem to uznają to wyplaca maksymalnie 1% sumy ubezpieczenia.

W okresie pierwszych 90 dni od Dnia rozpoczęcia ochrony ubezpieczeniowej w pierwszym Roku polisowym w przypadku Poważnego zachorowania
Ubezpieczonego, Nationale‑Nederlanden wypłaci Świadczenie w wysokości 1% Sumy ubezpieczenia

Ostatnia edycja:
Więc u mnie rak został zdjagnozowany po podpisaniu umowy przez bankowość elektroniczna. Ale i tutaj nie wiem jak mam to interpretować. W momencie zdjagnozowania raka NN nie jest w stanie stwierdzić czy dany rak jest na ich liście chorób by wypłacić odszkodowanie.Ani oni ani ja nie mamy podstaw do stwierdzenia czy należy się odszkodowanie ponieważ nie wiemy jaki rodzaj TNM raka posiadam. Mogłem w dniu biopsji posiadać raka typu T1aN0M0 który się nie kwalifikuje do wypłaty odszkodowania. Nie możemy tego wykluczyć.Czyli nie kwalifikuje się ale chyba ochrona nadal działa , tak ? Po kilku miesiącach jesteśmy w stanie sprawdzić typ raka który już się kwalifikuje i na tej podstawie odszkodowanie powinno się należące. Chyba że czegoś nie rozumie. Mój znajomy miał podobny przypadek i ubezpieczenie uwzględniło drugie badanie gdzie można było określić rodzaj raka.

Witam

Otrzymałem odpowiedz z NN , a mianowicie odmawiają wypłaty, pisząc ze leczenie raka rozpoczęło sie przed podpisaniem umowy tz. Pierwsza wizyta u lekarza ( konsultacja urologiczna badanie okresowe ) w ich mniemaniu jest juz leczeniem choroby ,która jeszcze nie została zdiagnozowana . Chce zaznaczyć, ze choroba nie została zdiagnozowana przez 24 miesiące przed podpisaniem umowy tak jak jest to napisane w OWU. Warunkach pisze ze data zdarzenia jest to data badania histopatologicznego. Nie można stwierdzić podczas kontroli lekarskiej czy pacjent jest chory na raka. I tu mam pytanie czy konsultacja lekarska i skierowanie na badanie rozpoczyna procedurę leczenia ?

Zacytuj treść ich pisma i na jaki punkt OWU sie powołują.

Zgodnie z Pana umową nie ponosimy odpowiedzialności z tytułu Zachorowania na Nowotwór złośliwy rozpoznanego w
okresie trwania ochrony ubezpieczeniowej, które zostało spowodowane lub jest następstwem Choroby zdiagnozowanej lub
leczonej w okresie 24 miesięcy przed Dniem rozpoczęcia ochrony ubezpieczeniowej.
Dokumentacja medyczna potwierdza, że w Pana przypadku leczenie choroby rozpoczęło się co najmniej 23.08.2022 r. –
konsultacja specjalistyczna i skierowanie na biopsję czyli przed Dniem rozpoczęcia ochrony ubezpieczeniowej – tj. 29.08.2022

Tak jak juz pisalem, nie widze mozliwosci by ubezpieczyciel uznal, ze odszkodowanie sie nalezy.
Niewatpliwie skierowanie na biopsje oznaczalo, ze lekarz rozpoznal cos podejrzanego wiec potrzebne bylo dalsze leczenie.
Gydby to bylo tak proste, ze wszyscy co nie maja zdiagnozowanego raka a jedynie sa skierowani na biopsje mogliby zawierac w tym momencie ubezpieczenie i potem je wyplacac to by ubezpieczyciele zbankrutowali.
Biopsja jedynie potwierdzila, ze raka miales juz zanim zawarles ubezpieczenie.

Tak rozumie, tylko biopsja jest badaniem diagnostycznym a nie leczeniem, biopsja nie oznacza , ze ktoś ma raka, wiec wykonanie biopsji nie jest rozpoczęciem leczenia tylko diagnostyki. Nawet jest na to definicja medyczna. Biopsja została wykonana po rozpoczęciu ubezpieczeniu. A co jeżeli wyszło by wszystko ok w biopsji ,a po roku okazuje sie ze jest rak i tez nie wypłacą bo rok wcześniej juz była biopsja ?

Powrót