Ubezpieczenie NFZ i AOK jednocześnie?

• Autor wątku Autor wątku iwona0688
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iwona0688

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
proszę o Poradę. Na potrzebę uczestnictwa w szkole językowej dla obcokrajowców zameldowałam się w Niemczech {od 1.02 br). Na kurs chodzę dopiero od 9.maja. Ponieważ wahałam się z decyzją czy zostać w Niemczech, czy wracać do Pl, nie wyrejestrowałam się z Urzędu Pracy w PL, nie zrobiłam tego do tej pory, gdyż chce korzystać z lekarza w Polsce, a od Czerwca do sierpnia będzie mi przysługiwać zasiłek. Mam świadomość że od dnia zameldowania w DE powinnam się ubezpieczyć, gdyż karta EKUZ w razie wypadku tutaj mi nie pomoże? Moje pytanie brzmi czy mogę jednocześnie zarejestrowac się w AOK i podlegać pod ubezpieczenie z polskiego Urzedu pracy? Może powinnam zrobić transfer zasiłku do DE żeby mi nie przepadł i się wyrejestrować z UP w Polsce?

Powinnaś przetransferować zasiłek do Niemiec - co daje Ci ubezpieczenie.
Nie wolno korzystać z systemu ubezpieczeń jednocześnie w 2 państwach.

Kiedys juz o tym pisalam ( 2013rok) ....sytuacja nic a nic sie nie zmienila ....oto moj post :

Domyślnie re: Obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne w Niemczech?

Witam
Czytam,czytam i dalej z tego nic nie rozumie
Moja kolezanka ,mieszka w niemczech od 14 lat.Prowadzi tu Gewerbe.Nigdy w zyciu,nie placila tu skladek i nie placi do tej pory.Skladki na ubezpieczenie zdrowotne placi tylko i wylacznie w polsce.Gdy idzie do lekarza(w niemczech) bierze rachunek i oddaje go w pl.Nikt nigdy nie kazal jej nic placic na ubezpieczenie zdrowotne w niemczech.
Moje pytanie jest takie:dlaczego ona nic nie placi,a inni musza oplacac skladki i to nawet niby w stecz ???
Dodam tylko ze skladki emerytalne i rozliczenia finansowe robi w niemczech.

nika44 napisał:
Powinnaś przetransferować zasiłek do Niemiec - co daje Ci ubezpieczenie.
Czy to jest pewne na 100% że transfer polskiego zasiłku do De daje mi ubezpieczenie? Wydaje mi się że ubezpieczenie przysługuje przy Arbeitslosengeld II, a więc zasiłek niemiecki a nie polski. Jutro dzwonię do wojewódzkiego urzędu pracy zapytać czy wiedzą jak jest, bo tutaj nie ma mi kto pomóc.

Tamtym razem byla cisza na moj post i tym razem rowniez ...Czy nikt nie jest w stanie mi odpowiedziec dlaczego tak sie dzieje ???:mad:

Elvi napisał:
Tamtym razem byla cisza na moj post i tym razem rowniez ...Czy nikt nie jest w stanie mi odpowiedziec dlaczego tak sie dzieje ???:mad:
Może i się nie znam ale gewerbe nie jest działalnością przy której odprowadzane są składki niemieckie?

iwona0688 napisał:
Może i się nie znam ale gewerbe nie jest działalnością przy której odprowadzane są składki niemieckie?
????
Rozlicza sie z Gewerbe z niemieckim Finanzamt..jakies tam skladki rentowe placi ...ale nic nie placi na ubezpieczenie zdrowotne bo ma to z polski.

Elvi
Czytam,czytam i dalej z tego nic nie rozumie
Moja kolezanka ,mieszka w niemczech od 14 lat.Prowadzi tu Gewerbe.Nigdy w zyciu,nie placila tu skladek i nie placi do tej pory.Skladki na ubezpieczenie zdrowotne placi tylko i wylacznie w polsce.Gdy idzie do lekarza(w niemczech) bierze rachunek i oddaje go w pl.Nikt nigdy nie kazal jej nic placic na ubezpieczenie zdrowotne w niemczech.
Moje pytanie jest takie:dlaczego ona nic nie placi,a inni musza oplacac skladki i to nawet niby w stecz ???
Dodam tylko ze skladki emerytalne i rozliczenia finansowe robi w niemczech.

Posiadając w Niemczech meldunek i Gewerbe każda osoba podlega pod obowiązkowe ubezpieczenie Niemieckie. Co zrobi koleżanka jak będzie przechodziła na Emeryturę bo z Niemiec nie otrzyma nic a co zrobi jak urząd dopatrzy się że mieszka 14 lat bez ubezpieczenia i naliczy nie zapłacone składki za te lata wtedy będzie płacz.
Wobec tego koleżanka ma 2 meldunki czy poinformowała ZUS że pracuje w Niemczech

Wojewódzki Urząd Pracy nie odbiera telefonu, natomiast Miejski nie wie czy transfe0r zasiłku do Niemiec zagwarantuje mi ubezpieczenie...Nie wiem co robic czy mam w pon jechać specjalnie do wrocławia i na miejscu dopytać...bo tak czy inaczej skoro jestem zameldowana w De chyba będę musiała wyrejestrować się z Pl urzędu pracy, załatwić sobie transfer i jak trzeba będzie to zarejestruje się w AOK i trzeba będzie płacic, trudno. I wyczytałam też gdzieś że meldunek w De zobowiązuje do ubezpieczenia we własnym zakresie (dopiero) po trzech miesiącach(???) Czy od razu??To jak jest w końcu??

Trzy miesiące masz pobyt turystyczny potem obowiązkowe ubezpieczenie.
W razie powrotu po latach do Polski obowiązkowe zgłoszenie u ubezpieczyciela wyjazd z Niemiec.

iwona0688 napisał:
Wojewódzki Urząd Pracy nie odbiera telefonu, natomiast Miejski nie wie czy transfe0r zasiłku do Niemiec zagwarantuje mi ubezpieczenie...Nie wiem co robic czy mam w pon jechać specjalnie do wrocławia i na miejscu dopytać...bo tak czy inaczej skoro jestem zameldowana w De chyba będę musiała wyrejestrować się z Pl urzędu pracy, załatwić sobie transfer i jak trzeba będzie to zarejestruje się w AOK i trzeba będzie płacic, trudno. I wyczytałam też gdzieś że meldunek w De zobowiązuje do ubezpieczenia we własnym zakresie (dopiero) po trzech miesiącach(???) Czy od razu??To jak jest w końcu??

Otrzymałaś już odpowiedź na swoje pytania i to kilkakrotnie. Ale skoro nie dotarło, to odpowiem jeszcze raz.
Musisz przetransferować zasiłek z Pl do De - wtedy masz ubezpieczenie w De. W Krankenkasse dopytaj jak to wygląda formalnie, bo zapewne będą z Zus albo NFZ potrzebować jakis papier potwierdzający Twoje polskie ubezpieczenie. O szczegóły tego transferu możesz dopytać w NFZ.
Na polskim ubezpieczeniu możesz w De funkcjonować nie dłużej niż 3 miesiace pod warunkiem, że nie pracujesz.Po 3 miesiacach nawet jak nie znajdziesz pracy musisz się sama ubezpieczyć w wybranej KK - koszt ok. 160E.

Powrót