Ubezpieczenie NFZ żony - jak?

• Autor wątku Autor wątku Amal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Amal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

pokrótce opisze sytuację. Ostatnio się ożeniłem. Żona aktualnie chodzi jeszcze do technikum. Przed ślubem była ubezpieczona w NFZ na ojca. Po ślubie zakład pracy ojca automatycznie wyrzucił ją z ubezpieczenia gdyż się wymeldowała. Żona jeszcze nie pracuje a musi być przecież ubezpieczona. W urzędzie pracy powiedzieli mi że nie ma możliwości aby podciągnąć żonę pod moje ubezpieczenie tylko że musi być ubezpieczona pod ojca do póki nie zacznie sama pracować ale dla mnie to jest jakaś bzdura.

Proszę o pomoc jak można zrobić aby żona była ubezpieczona w NFZ i gdzie nalezy się zgłosić?

pozdrawiam

Żona powinna być ubezpieczona jako członek rodziny w tym przypadku osoby bezrobotnej.

Ty pracujesz? Jesteś ubezpieczony? Żona zakładam, że jest dorosła?

Witam,

Jestem obecnie na stażu czyli teoretycznie bezrobotny a zus opłaca mi Urząd Pracy. Żona jest dorosła ma 18 lat.

Tak jak pisze w Urzędzie pracy powiedzieli mi że nie ma możliwości pociągnąć żone pod moje ubezpieczenie a jeśli mi źle powiedzieli to powiedzcie co mam zrobić bo przecież nie pójdę i nie powiem "bo mi tak na forum powiedzieli"

Powrót