Ubezpieczenie obowiązkowe w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku hamburczyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hamburczyk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Od dwunastu lat pracuję w Niemczech na tzw.Gewerbie.Od pażdziernika nabywam prawa emerytalne w Polsce ,a zatem i prawo do leczenia.Czy w związku z tym mogę zrezygnować z obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego w Niemczech nadal tu pracując?Pozdrawiam

Nie. Nie możesz też miec dwóch ubezpieczeń w dwóch krajach. Skoro w Niemczech masz tzw. centrum życiowe, obowiązuje cię niemieckie obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne.

Dzięki Ildiko,ale przecież z chwilą nabycia statusu emeryta,nabywam prawo do opieki zdrowotnej-czyli staję się podwójnie ubezpieczony,więc...

Nie stajesz się podwójnie ubezpieczonym. To jest nie możliwe. Musisz polską emeryturę przepisac na niemcy. To trwa i załatwia się to w ZUS Opole. wtedy Twoje polskie ubezpieczenie będzie jednocześnie niemieckim ubezpieczeniem. Z tym że w De będziesz mógł pracować jedynie na mini job, czyli bez składek socjalnych.

Dziękuję Nika44.No i mam dylemat-chciałbym w Niemczech jeszcze popracować ok. 2 lat/do czasu aż najmłodszy syn skończy studia/i wrócić do Polski,więc o przeniesieniu polskiej emerytury do Niemiec nie myślałem. Zarobkuję jako 'selbstandlich",więc nie wiem czy przy wielu zleceniodawcach/remonty,wykończenie wnętrz/ta forma zatrudnienia o której wspomniałaś jest możliwa.400€ /mies.,gdy większość zleceniodawców żąda rachunku jest nie do zaakceptowania/więcej płacę czynszu/.
Wychodzi na to ,że polska emerytura będzie wpływała na moje polskie konto a mój status w Niemczech pozostanie na dotychczasowych zasadach,czyli będę odprowadzał ok.300€ na obowiązkowe ubezpieczenie-o ile to możliwe.Pozdrawiam

Pociągnę temat-odnośnie odpowiedzi od "nika44"-rozumię,że przepisując emeryturę na Niemcy,jestem"zdrowotnie"ubezpieczony i chyba również jako emeryt nie będę płacił składki emerytalnej/co jest ponoć konieczne przy pracy na mini job/.Pytam,gdyż na forach znajduję różne stanowiska odnosnie odprowadzania skladek w przypadku pracy na mini job.

hamburczyk
co jest ponoć konieczne przy pracy na mini job/
.

Jeżeli masz emeryture w Polsce możesz bez problemy pracować w niemczech zgłaszając ten fakt do ZUS w Polsce.
Umowa z pracodawcą na 50 godz,Pracodawca wtedy nie ma kosztów a ty masz legal i ubezpieczenie.
Pracując na większy czas pracy wtedy masz podatek i opłata ubezpieczenia co może być nieopłacalne.

Powodzenia

Powrót