Ubezpieczenie OC kilka pytań

• Autor wątku Autor wątku kamikaze_dragon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamikaze_dragon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam wszystkich.
Mam kilka pytań odnośnie ubezpieczenia OC, a mianowicie opisze całą sytuację.

Chciałbym kupić samochod z ubezpieczeniem OC (opłaconym na 3 miesiące do przodu) na wakacje

Czy jak kupię ten samochód np dziś (ubezpieczony jest na 3 miesiace), to kiedy będę musial wykupić OC na siebie??

Czy muszę przerejestrować ten samochód, i po jakim czasie??

Czy oc (poprzedniego właściciela) przechodzi na mnie przy zakupie (W takiej samej wielkości jaką miał poprzedni własciciel)??

Czy jeśli bym chciał sprzedać ten samochód np za 2 miesiące (po wakacjach) to czy ja bedę musiał placić OC po sprzedaniu (jeśli jest możliwe sprzedanie na dokumentach poprzedniego wlaściciela tylko z umową na mnie) czy trzeba bedzie zerwać jakąs umowę z ubezpieczycielem i czy to jest możliwe?? Czy za taką sprzedaż przy wypadku będę konsekwencje ponosił za ewentualne szkody??
czy jak bym chciał sprzedać ten samochód to czy następny właściciel bedzie miał ubezpieczenie to z 1 wlaściciela czy już nie bo tu na forum ktoś napisał ze w chwili zakupu ubezpieczenie po 30 dniach wygasa czy coś takiego.

To byłoby narazie na tyle.
Dziękuję wszystkim za odpowiedź na te pytania troche zagmatwane

[cytat="kamikaze_dragon":en9zfzjs]

Czy jak kupię ten samochód np dziś (ubezpieczony jest na 3 miesiace), to kiedy będę musial wykupić OC na siebie??

[cytat="kamikaze_dragon":en9zfzjs]
Czy muszę przerejestrować ten samochód, i po jakim czasie??

[cytat="kamikaze_dragon"]
Czy oc (poprzedniego właściciela) przechodzi na mnie przy zakupie (W takiej samej wielkości jaką miał poprzedni własciciel)??[/cytat:en9zfzjs]

Czy jeśli bym chciał sprzedać ten samochód np za 2 miesiące (po wakacjach) to czy ja bedę musiał placić OC po sprzedaniu (jeśli jest możliwe sprzedanie na dokumentach poprzedniego wlaściciela tylko z umową na mnie) czy trzeba bedzie zerwać jakąs umowę z ubezpieczycielem i czy to jest możliwe?? [/cytat:en9zfzjs][cytat="kamikaze_dragon"]
Czy za taką sprzedaż przy wypadku będę konsekwencje ponosił za ewentualne szkody??[/cytat]
czy jak bym chciał sprzedać ten samochód to czy następny właściciel bedzie miał ubezpieczenie to z 1 wlaściciela czy już nie bo tu na forum ktoś napisał ze w chwili zakupu ubezpieczenie po 30 dniach wygasa czy coś takiego.

[/cytat]

[cytat="kamikaze_dragon"]Czy jak kupię ten samochód np dziś (ubezpieczony jest na 3 miesiace), to kiedy będę musial wykupić OC na siebie??[/cytat]
Co to znaczy "ubezpieczony na 3 miesiące"? Zapłacona pierwsza rata z czterech? Jeśli chcesz kupić samochód i rejestrować go w Polsce, to nie ma takiego zwierza jak ubezpieczenie na 3 miesiące.
[cytat:rks4bz77]Czy muszę przerejestrować ten samochód, i po jakim czasie??[/cytat:rks4bz77]Masz na to 30 dni.
[cytat:rks4bz77]Czy oc (poprzedniego właściciela) przechodzi na mnie przy zakupie (W takiej samej wielkości jaką miał poprzedni własciciel)??[/cytat:rks4bz77]Przechodzi. Ale spodziewaj się rekalkulacji składki. Poszukaj o tym na forum.

Na resztę pytań można znaleźć odpowiedzi na tym forum.

EDIT poprzedniego postu[cytat="kamikaze_dragon"]

Czy jak kupię ten samochód np dziś (ubezpieczony jest na 3 miesiace), to kiedy będę musial wykupić OC na siebie??[/cytat]
W chwili wygaśnięcia starej

Czy muszę przerejestrować ten samochód, i po jakim czasie??[/cytat]
W ciągu 30 dni.

Czy oc (poprzedniego właściciela) przechodzi na mnie przy zakupie (W takiej samej wielkości jaką miał poprzedni własciciel)??[/cytat]
Jeśli nie wymówisz umowy, to przechodzi. Ale składka dla Ciebie wyliczana jest na nowo.

Czy jeśli bym chciał sprzedać ten samochód np za 2 miesiące (po wakacjach) to czy ja bedę musiał placić OC po sprzedaniu (jeśli jest możliwe sprzedanie na dokumentach poprzedniego wlaściciela tylko z umową na mnie) czy trzeba bedzie zerwać jakąs umowę z ubezpieczycielem i czy to jest możliwe?? [/cytat]
Na dokumentach poprzedniego wł. - do 30 dni. Po sprzedaży - do WK, celem wyrejestrowania, lub od razu do ubezp. celem zgłoszenia wypowiedzenia umowy lub jej przejęcia przez nabywcę[cytat="kamikaze_dragon"]
Czy za taką sprzedaż przy wypadku będę konsekwencje ponosił za ewentualne szkody??[/cytat]
O ile dobrze zrozumiałem: szkoda zostanie rozliczona z polisy sprzedawcy, chociaż praktycznie go nie obciąży bo nie on spowodował wypadek. Ty natomiast zawierając nową umowę powinieneś wypełniając wniosek ujawnic ten fakt.
czy jak bym chciał sprzedać ten samochód to czy następny właściciel bedzie miał ubezpieczenie to z 1 wlaściciela czy już nie bo tu na forum ktoś napisał ze w chwili zakupu ubezpieczenie po 30 dniach
[/cytat]
Gdy przerejestrujesz auto, zmienisz polisę na własną i sprzedasz ze swoja polisą. Jesli to nastąpi przed rejestracją, to wręczysz nabywcy starą polisę.

[cytat="13Homer"][cytat="kamikaze_dragon"]Czy jak kupię ten samochód np dziś (ubezpieczony jest na 3 miesiace), to kiedy będę musial wykupić OC na siebie??[/cytat]
Co to znaczy "ubezpieczony na 3 miesiące"? Zapłacona pierwsza rata z czterech? Jeśli chcesz kupić samochód i rejestrować go w Polsce, to nie ma takiego zwierza jak ubezpieczenie na 3 miesiące.
[/cytat]
Przypuszczam że chodzi o kupno auta w dniu, od którego do końca okresu ubezpieczenia pozostały 3 mies.

Jakie konsekwencje mozna ponieść za nie przerejestrowanie auta w ciągu 30 dni ? Skarbowy opłacony został tylko wydział komunikacji.

[cytat="csdark"]Jakie konsekwencje mozna ponieść za nie przerejestrowanie auta w ciągu 30 dni ?[/cytat]
Słyszałem dwie wersje: brak jakiejkolwiek kary i grzywna. Stawiałbym na to pierwsze, ludzie potrafią latami jeździć nieprzerejestrowanymi pojazdami i żadne kontrole się ich nie imają.

[cytat="csdark"]Jakie konsekwencje mozna ponieść za nie przerejestrowanie auta w ciągu 30 dni ? [/cytat]
Żadnych, jeśli nie masz zamiaru używać. Bo po 30 dniach będziesz nim jeżdzić do pierwszej kontroli.

[cytat="Kaziutek"]Żadnych, jeśli nie masz zamiaru używać. Bo po 30 dniach będziesz nim jeżdzić do pierwszej kontroli.[/cytat]
Jeśli jeździsz na papierach poprzedniego właściciela (zarówno DR jak i OC jest na jego nazwisko), to w czym widzisz zagrożenie?
Policja nie może zatrzymać dowodu rejestracyjnego tylko dlatego, że nie przerejestrowałeś pojazdu, bo nie stanowi to bezpośredniego zagrożenia ruchu drogowego.

OC jest wykupione na moje nazwisko ponieważ nie składałem wypowiedzenia w firmie ubezpieczeniowej i automatycznie wypisali mi polisę na okres do kiedy była ważna polisa poprzedniego właściciela (o to mi też chodziło), samochód niestety nie jest jeszcze przerejestrowany na mnie a to z powodu niemożności znalezienia czasu (niestety godziny pracy urzędów kolidują z godzinami mojej pracy). Jako ciekawostke podam iz około dwóch lat temu jechałem samochodem nie przerejestrowanym na mnie jednak ubezpieczenie było wypisane na moje nazwisko, zatrzymała mnie policja co prawda za przekroczenie prędkości ale funkcjonariusz niemalże krzyczał na mnie z powodu nieprzerejestrowania auta w terminie.

[cytat="13Homer"]
Jeśli jeździsz na papierach poprzedniego właściciela (zarówno DR jak i OC jest na jego nazwisko), to w czym widzisz zagrożenie?
Policja nie może zatrzymać dowodu rejestracyjnego tylko dlatego, że nie przerejestrowałeś pojazdu, bo nie stanowi to bezpośredniego zagrożenia ruchu drogowego.[/cytat]
Policja zatrzymuje dowód rejestracyjny chyba nie tylko w sytuacji bezpośredniego zagrożenia ruchu drogowego?

[cytat="Kaziutek"]Policja zatrzymuje dowód rejestracyjny chyba nie tylko w sytuacji bezpośredniego zagrożenia ruchu drogowego?[/cytat]
Oczywiście nie tylko, ale jeśli OC i DR są na to samo nazwisko (poprzedniego właściciela), to jeździsz i się niczym nie przejmujesz, bo masz komplet dokumentów wymaganych przy kontroli. Zawsze możesz powiedzieć, że samochód pożyczyłeś. Wtedy też mogą zatrzymać dowód, ale na zasadzie podejrzenia fałszerstwa czy podobnych. Tego typu powód mogą podać zawsze, nawet jak masz prawdziwe dokumenty na swoje nazwisko, więc nie ma co się nad tym rozwodzić.

[cytat="13Homer"] Zawsze możesz powiedzieć, że samochód pożyczyłeś. [/cytat]
A jak zechcą sprawdzić w bazie kto jest właścicielem?

No to wtedy może być nieciekawie. Ale nadal nie widzę powodu do zatrzymania dowodu.

Ja niestety widzę: art. 132. ust. 1. pkt. 7 Prawo o ruchu drogowym

Rzeczywiście, paragraf jest jednoznaczny w wymowie. Wygrałeś.

Homer - jesteś wielki! :)

Miałem dziś okazję zagadnąć panów z drogówki. I wyobraż sobie, po konsltacjach, powiedzieli że nie ma podstaw do zatrzymania. :lol: :lol: :lol:

Nie wyprowadzałem ich z błędu, może komuś kiedyś dzięki temu się upiecze. :D

Policjanci znają kodeks drogowy na pamięć, więc to zastanawiające, że nie kojarzą tego paragrafu. Mam wrażenie, że o czymś nie wiemy.

Wg mnie dobra pamięć i kojarzenie, to dwie różne sprawy. 8)

Zdarzyło mi się capnąć kogoś z DR poprzedniego właściciela i nie wpadłem na to żeby mu go zabrać. A tak jak podałeś - powinienem.
Dzięki chłopaki :D
Człowiek się codziennie czegoś nowego uczy...[cytat:ahfr8txm]
Policjanci znają kodeks drogowy na pamięć
[/cytat:ahfr8txm]
Niestety wiedza prawnicza wielu policjantów jest na żenującym poziomie :roll:

Powrót