Ubezpieczenie OC sklepu - wypadek przy wejściu do sklepu

• Autor wątku Autor wątku rafmik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafmik

Stały bywalec
Odpowiedzi
891
Witam :)

Mam następujący problem - w grudniu mój ojciec pośliznął się i przewrócił wchodząc do sklepu. Pogoda tego dnia to padający deszcz/śnieg i temperatura w okolicy 0'C.
Przewracając się złamał sobie rękę - 5 tygodni w gips + szyna i aktualnie 2 tygodnie rehabilitacji.

Miejsce w którym poślizgnął się mój ojciec jest już na terenie sklepu (zaraz za drzwiami wejściowymi) gdzie jest obniżenie posadzki o ok 20cm - nie ma tam stopnia schodów, tylko jest mini rampa powiedzmy o długości 40 cm. Rampa jest wyłożona gresem, do tego są metalowe listwy (przeciwpoślizgowe) - są dwie sztuki, oraz miejsce po 2 sztukach (wyrwane, został ślad i dziury po śrubach) montażowych.

Kierownik sklepu wypełnił z ojcem protokół, zgrano monitoring. Sam kierownik sklepu mówił, że to nie pierwszy wypadek w tym miejscu.
Sklep (duża sieciówka) ma ubezpieczenie OC u jednego z dużych ubezpieczycieli.

Za pośrednictwem sklepu całość została zgłoszona do ubezpieczyciela (wraz z dokumentacją ze strony sklepu i mojego ojca (wypis z SOR etc)

Teraz przed weekendem dostaliśmy od ubezpieczyciela informację, że odmawia wypłaty odszkodowania:

Odpowiedzialność ubezpieczonego [SKLEP] kształtuje się w rozpatrywanej sprawie na zasadzie winy. Zgodnie z art. 415 k.c., kto z winy swej wyrządził drugiemu szkodę, obowiązany jest do jej naprawienia. W świetle treści tego przepisu za szkodę odpowiada osoba, której zawinione zachowanie jest źródłem powstania szkody.
Zgodnie z art. 6 k.c., ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne. W związku z powyższym, aby uznać odpowiedzialność cywilną danego podmiotu za wystąpienie szkody, a co za tym idzie aby uznać odpowiedzialność występującego jako gwaranta zakładu ubezpieczeń i wypłaty odszkodowania, muszą być wykazane łącznie wszystkie przesłanki odpowiedzialności deliktowej- tj. zawinione zachowanie (działanie lub zaniechanie), które doprowadziło do powstania szkody, fakt powstania szkody oraz związek przyczynowy pomiędzy powstaniem szkody, a zachowaniem wskazanego sprawcy, które poszkodowany, zgodnie z art. zostać ściśle wykazana i udowodniona. 6 k.c. zobowiązany jest wykazać.
Odpowiedzialność na zasadzie winy musi

Z informacji otrzymanych od Ubezpieczonego wynika, że wiatrołapie są połozone listwy antypoślizgowe. Ułożona jest duża wycieraczka oraz kratka.

Wskazujemy, że panujące warunki atmosferyczne w tym padający deszcz mógł doprowadzić do wilgotnej nawierzchni na Pana obuwiu i upadku. Osoby wchodzące przed Panem i po Panu nie upadły.

Wyjaśniamy, iż sam fakt zaistnienia szkody nie jest jednoznaczny z przyjęciem odpowiedzialności przez [FIRMA UBEZPIECZENIOWA] w ramach posiadanego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej. Wypadek musi być jeszcze następstwem czynu niedozwolonego wyrządzonego osobie trzeciej. Wskazujemy, że zdarzenie- nie zachowanie ostrożności nie może obciążać Ubezpieczonego. Wypadek ten należy rozpatrywać jako nieszczęśliwe zdarzenie, niezawinione przez ubezpieczonego.

Pytanie, czy tutaj można coś zrobić? Bo mamy zdjęcia, na których widać, że nie ma wszystkich list antypoślizgowych.

Powrót