Ubezpieczenie OC

• Autor wątku Autor wątku Jawa 350
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jawa 350

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam Pan Michał kupił motocykl w 2012 roku od Pana Andrzeja.Pan Andrzej następnego dnia poszedł do starostwa że sprzedał motocykl oraz do ubezpieczalni.Pan Michał nic tym nie zrobił i zapomniał po Tych 10 latch mam okazję odkupić motocykl od Pana Michała. I teraz mam pytanie. dowód jest na Pana Andrzeja. I czy po kupnie motocykla mogę wykupić ubezpieczenie na siebie czy musze zrobić przegląd udać sie do starostwa o wydanie nowego dowodu oraz wykupić ubezpieczenie ?

Jeśli brak aktualnej polisy OC nawet musisz w dniu zmiany własności zawrzeć polisę OC na motocykl, na formalności w UK masz 30 dni, US -14 dni jeśli pojazd jest wart powyżej 1 tys. PLN

No rozumem ale czy mógłbym to zrobić na dowodzie pana Andrzeja ? Bo bym zawarł umowę z panem Michałem i od razu do ubezpieczalni.

W takiej sytuacji musiałbyś też posiadać umowę kupna sprzedaży pomiędzy Andrzejem i Michałem.

Czyli mając obydwie umowy , mógłbym od razu przy kupnie iść do ubezpieczalni i wykupić OC ?

Z mojego doświadczenia - tak. Nie musisz mieć dowodu na nowego właściciela. Wystarczy umowa kupna-sprzedaży. Jednak jak nie było OC za poprzednie okresy to ktoś za to zapłaci, jeżeli pojazd nie był wyłączony z ruchu.

Powrót