Ubezpieczenie partnerki z dzieckiem

• Autor wątku Autor wątku speedtaxi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

speedtaxi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam mam pytanie od Stycznia 2013 jestem w Niemczech na bezrobotnym przyznano mi na osim miesiecy bezrobotne. W styczniu zjęchała z Polski moja partnerka nie mamy ślubu ojcem dziecka jestem ja. Podjęliśmy decyzje iż zostanie tutaj zemną w Niemczech w przyszłym tygodniu jedziemy ją i dziecko zameldować. Chciałem dodać iż w Niemczech ja wcześniej pracowałem około dwóch lat na umowę i normalnie miałem ubezpieczenia wszystkie jak i płacone podatki. Pytanie jak AOK podejdzie do sprawy ich ubezpieczenia co mam zrobic czy może Jobcenter zameldować ich i otrzymają ubezpieczenie nie bardzo wiem jak ten temat ugryżc. Prosil bym o jakąś porade. Pozdrawiam Wszystkich

partnerka musi sama się ubezpieczyć dobrowolnie albo prywatnie ,innej opcji nie ma

JC nie zapłaci za nią a dziecko możesz podpiąć pod swoje ubezpieczenie

W ramach Państwa ubezpieczenia w AOK możliwe jest w oparciu o przepisy niemieckie również bezpłatne ubezpieczenie rodzinne członków Państwa rodziny, tzn. małżonków, dzieci oraz partnerów życiowych z zalegalizowanych związków osób tej samej płci („Eingetragene Lebenspartnerschaft”). W szczególności ubezpieczeniem rodzinnym mogą być objęte następujące osoby:

małżonkowie i partnerzy życiowi
wszystkie dzieci do 18. roku życia (dzieci przysposobione, wnuki oraz dzieci objęte opieka). Jeśli dziecko kontynuuje naukę po ukończeniu 18 lat, może być zgłoszone do ubezpieczenia jako członek rodziny, nie dłużej jednak niż do ukończenia 25 roku życia. Ewentualne przerwy w nauce na odbycie służby wojskowej lub służbę cywilną mogą przedłużyć okres ubezpieczenia o czas trwania przerwy.
dzieci do 23 roku życia, które nie mają własnych dochodów.
dzieci niepełnosprawne w rozumieniu przepisów IX Księgi Kodeksu Socjalnego (SGB IX), o ile niepełnosprawność została stwierdzona w czasie trwającego już ubezpieczenia rodzinnego.
http://www.aok.pl/ubezpieczenie-rodzinne-w-niemczech-320.php

Ostatnia edycja:
Belunia jak dostalem od Ciebie to info zadzwoniłem do Hanoweru bo mi sieprzypomnialo że daleki znajomy rok temu mial podobna sytuację tylko on prowadzi swoja działalnosć ale ma małe dochody. Jego prtnerka z dzieckiem zarejestrowała sie w Jobcenter ubezpieczyli ja w krótkim czasie oprócz tego dostają dodatkowe pieniadze na utrzymanie bo maja za niskie dochody. I co ty na to mogę ci podac nr tel do nich.

JC nie ubezpiecza to po pierwsze, a po drugie mieszkam kolo Hannoveru i wiem jak tam ciężko coś dostać nawet zonie Niemca :)od kiedy to Polacy maja prawo do zasiłku i opłaconego ubezpieczania na dzień po zameldowaniu w DE ? opłacają tylko tym z prawem do zasiłku ,a kasę chorych wybiera się samemu albo się już po prostu do niej należy .Skoro wiesz lepiej po co pytasz na forum ?

nic, tylko muszę partnera ściągać do DE i zarejestrować w JC skoro tak wszystkim ,wszystko dają od razu:) sprawdzę :)

Ostatnia edycja:
Sory właśnie do konca nie wiem to czyżby mieli powód mnie kłamać? Jak dostałem twoją odpowiedz to sobie o nich przypomniałem i zadzwoniłem z ciekawości jak to rozwiązali.Chyba nic mi nie zostaje tylko isc do JobCenter do AOK i dowiedziec sie u żródła. Bo w tej chwili zgłupiałem dwie informacje mam i to calkiem inne.

prowadzi działalność to i ubezpieczenie ma prywatne ? a takowe mało nie kosztuje ,nawet JC nie opłaca prywatnego w całości a tylko część
Zuschuss zur privaten Krankenversicherung in Höhe von 129,54 EUR monatlich.

Ostatnia edycja:
Ja napisałem o jego dziewczynie która jest ubezpieczona przez Jobcenter co trzy miesiace skladaja papiery o dochodach i jak przekrocza jakis tam pułap. To Jobcenter odmówi im pomocy.Tak czy siak oni twierdza że on ma swoje ubezpieczenie ja nie wnikam gdzie chodzi mi onia a ona podlega pod Jobcenter i to oni ja ubezpieczyli w AOK bynajmiej tak twierdza.Zobacze czego sie dowiem w przyszłym tygodniu u żródła.

Mam pytanie, czy pasierb , dziecko mojej żony z wcześniejszego nieformalnego związku , zarazem moja najstarsza cura, będzie miało prawo do korzystania z mojego ubezpieczenia ?

To pytanie chyba do Beluni ja najprawdopodobniej bede wiedzial jak u mnie sytuacja na 100% w przyszłym tygodniu. Bo jak na razie maminfo z dwóch zródeł i każde inne. Może Belunia dobrze mówi albo znajomi co do nich dzwoniłem. Jak narazie nikt na ten temat nic wiecej nie napisał.

Więc kieruję moje poprzednie pytanie belunia do Ciebie :)

Dziękuję za odpowiedź , wyprzedziłaś mojego posta w miedzy czasie jak komponowałem swojego. Pozdrawiam serdecznie :)

Ostatnia edycja:
mam nadzieje ze to nie prywatne tylko ustawowe ubezpieczenie?

Witam ponownie po miesiącu.Sprawdzily się słowa Beluni pełny szacunek.Po wielu perypetiach i bieganiu po Urzędach typu JoobCenter wyszlo że partnerka przez okres 3 miesięcy nie ma żadnych praw co do ubezpieczenia jak i jakiejkolwiek pomocy pomimo iż jest matką mojego dziecka i jest zameldowana w miejscu mojego zamieszkania w Niemczech.Ja ze względu iz mam zasiłek dla bezrobotnych mogłem ubezpieczyc dziecko na tak zwanym rodzinnym ubezp. Takze dzieki Belunia za info 100% sie sprawdziło. No będzie nam trochę ciezko w tym pierwszym okresie szukamy pracy dla partnerki a z bezrobotnego bedzie ciężko.Takie to życie.Jedynie co dalej mnie zastanawia przypadek znajomych z Hanoveru jak im się to udalo pewnie zostanie to dla mnie zagadką.

I jeszcze jedno pytanie do Beluni z tego co wiem musze ubezpieczyc partnerkę w Kasie chorych około 150 eu miesiecznie? A co będzie jesli przez trzy miesiace nie znajdzie ona pracy ma problem jezykowy uczy sie ale z pracą nie jest tak łatwo jak się nie zna języka.Po trzech miesiacach bedzie mogła zarejestrować sie w JOOBCENTER? i ubezpieczą ja chociaz bo jesli nie ona to ja pewnie pojde do pracy ale ktoś musi z dzieckiem zostac ma dopiero 2 lata mała. Pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
JobCenter nie ubezpiecza , mogą jedynie zapłacić-wysłać składki do kasy chorych w której jest ubezpieczona jeżeli będzie miała prawo do zasiłku ,ale sama na siebie go nie otrzyma , musisz ty złożyć wniosek o dopłatę ALGII w JC

Złożyłem wniosek jednak jej nie uznali tylko dziecko i stwierdzili że mój dochód jest wystarczający na utrzymanie moje i dziecka.Ona nie zostala zaliczona jak na razie.

speedtaxi
CZy składałeś papiery na Kindergeld.????

Tak Kindergeld mam juz zlozony ale z tego co widze to i do poł roku sie czeka.Miesiac temu złozyłem i czekam.

Dziecko nie musi mieszkac w DE zeby rodzice/rodzic pracujacy w DE otrzymywal kindergeld.Dzieci przysposobione tez sie do tego grona zaliczaja

Jesli moge slowo wtracic.Zalatw jej kurs jezykowy i do tego jakas dodatkowa prace minijoop.Wtedy zglos sie do JC.

Powrót