Ubezpieczenie po śmierci ojca adopcyjnego

• Autor wątku Autor wątku Rozowa0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rozowa0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam, mam taką sytuację. Ostatnio odnalazłam dokumenty potwierdzające moją adopcję przez moich dziadków ( postanowienie sądowe). Czy w takim wypadku należy mi się jakieś odszkodowanie po śmierci dziadka (ojca)? Jest jakieś ograniczenie czasowe do złożenia takiego wniosku? Jestem osobą pelnoletnią i pracującą. Dopisana jestem do ubezpieczenia grupowego w pracy mojego partnera. Po urodzeniu dziecka dostałam stosowne pieniążki, pytanie czy coś mi się też należy po śmierci dziadka?

A czy po przysposobieniu dziadkowie nie są po prostu wprowadzeni na dowodzie, akcie ur, małżeństwa jako Twoi rodzice? Czas na złożenie to standardowo 3 lata od kiedy wiesz o zdarzeniu.

eveeou napisał:
A czy po przysposobieniu dziadkowie nie są po prostu wprowadzeni na dowodzie, akcie ur, małżeństwa jako Twoi rodzice? Czas na złożenie to standardowo 3 lata od kiedy wiesz o zdarzeniu.

Nie. Mój akt urodzenia pozostał bez zmian. Moja matka biologiczna musiała się zrzec praw na sprawie sądowej ale nowego aktu urodzenia nie miałam. Co w takiej sytuacji?

Zapewne mówimy o przysposobieniu niepełnym. W takim wypadku umowa powinna przewidzieć taką sytuację w definicji rodzica. W co wątpię, bo umowa jest kalkulowane na 2 rodziców.

Powrót