ubezpieczenie pola pod uprawę

• Autor wątku Autor wątku wojtas21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojtas21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Niedawno sprzedałem działkę na której były budynki gospodarcze (mała chlewnia i stodoła) ponieważ jestem rolnikiem miałem je obowiązek ubezpieczyć została mi jeszcze działka którą uprawiam o obszarze 2 ha na której nie ma żadnych budynków a zakład ubezpieczeniowy poinformował mnie że nadal będę płacił ubezpieczenie ponieważ jestem rolnikiem i mam obowiązek się ubezpieczyć tylko na jakiej podstawie przecież tam niema żadnych budynków czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego muszę je płacić i co je dotyczy zakład ubezpieczeniowy to PZU

Spoczywa na Tobie obowiązek zawarcia umowy ubezpieczenia OC:[cytat:n41t1ly1][cytat:n41t1ly1]Art. 44 Rolnik jest obowiązany do zawarcia umowy ubezpieczenia OC rolników z tytułu posiadania gospodarstwa rolnego.[/cytat:n41t1ly1][/cytat:n41t1ly1]ponieważ jesteś rolnikiem:[cytat:n41t1ly1]Art. 2 ust.12) rolnik - osobę fizyczną, w której posiadaniu lub współposiadaniu jest gospodarstwo rolne;[/cytat:n41t1ly1][cytat:n41t1ly1]Art. 2 ust. 4) gospodarstwo rolne - obszar użytków rolnych, gruntów pod stawami oraz sklasyfikowanych jako użytki rolne gruntów pod zabudowaniami, przekraczający łącznie powierzchnię 1,0 ha, jeżeli podlega on w całości lub części opodatkowaniu podatkiem rolnym, a także obszar takich użytków i gruntów, niezależnie od jego powierzchni, jeżeli jest prowadzona na nim produkcja rolna, stanowiąca dział specjalny w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych[/cytat:n41t1ly1]Pełny tekst ustawy =>http://polskieustawy.com/print.php?actid=1830&lang=&adate=20080619

Powrót