Ubezpieczenie turystyczne - wykupione ryzyko od opóźnionego lotu, a lot odwołany

• Autor wątku Autor wątku anvil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anvil

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

Uprzejmie proszę o informację czy jest sens walczyć o odszkodowanie, czy sprawa jest "pozamiatana" i dać sobie spokój.

Wykupiłem ubezpieczenie turystyczne, gdzie polisa zawierała ubezpieczenie od ryzyka "Opóźnienie lotu".

Zgodnie z OWU: "Jeśli zawodowy przewoźnik opóźnia o conajmniej 5 godzin zagraniczny lot rejsowy, ubezpieczyciel wypłaca świadczenie z tabeli wariantów ubezpieczenia" (tutaj 200 EUR)

Lot zagraniczny miał się odbyć o godzinie 6:30, niestety został odwołany i przewoźnik przebukował bilety na lot o godzinie 15:00.

Zgłosiłem do ubezpieczyciela wniosek o odszkodowanie. Pomijając fakt, że odpowiedź, na którą mają 30 dni pomimo kilku moich telefonów na infolinię przyszła po 51 dniach od zgłoszenia, dostałem decyzję odmowną z uzasadnieniem "odwołanie lotu zgodnie z OWU nie stanowi przedmiotu ubezpieczenia".

Traktując OWU dosłownie - tak, ten konkretny lot został odwołany a nie opóźniony.

Jednak ubezpieczając się turystycznie również od opóźnionych przelotów, celem jest zabezpieczenie się przed tego typu sytuacjami. W tym przypadku przewoźnik komercyjny opóźnił mój lot o ponad 5h (odwołując lot na który miałem bilety i zapewniając przelot po 8.5h) - też traktując OWU dosłownie, mój konkretny lot rejsowy został opóźniony.

Proszę o informację czy jest szansa na uzyskanie odszkodowania a jeśli tak to jakie kroki powinienem podjąć. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam,
Dawid

Myślę, że bez konkretnego OWU będzie trudno pomóc w jakikolwiek sposób.

Dzień dobry,

Wklejam poniżej OWU z karty ubezpieczenia:

Ubezpieczenie opóźnienia lotu

Wypłata świadczenia:
Kiedy ubezpieczyciel wypłaci świadczenie?

Jeśli zawodowy przewoźnik opóźnia o co najmniej 5 godzin zagraniczny lot rejsowy, ubezpieczyciel wypłaca świadczenie z tabeli wariantów
ubezpieczenia.

Warunek: ubezpieczony ma ważny bilet na ten lot.

Ograniczenia odpowiedzialności:
Ubezpieczenie nie obejmuje lotów czarterowych.

Wyłączenia odpowiedzialności:
Niezależnie od wyłączeń wspólnych dla wszystkich ryzyk ubezpieczyciel nie ponosi odpowiedzialności za szkody, które:

1. które nie mają potwierdzenia na lotnisku;
2. wynikają z opóźnienia lotu na terenie Polski lub kraju rezydencji ubezpieczonego;
3. powstały na skutek katastrof naturalnych;
4. wynikają z czasowego lub długotrwałego wycofania samolotu przez władze portu lotniczego, władze lotnictwa cywilnego lub upoważnionego
urzędu dowolnego kraju.

mysle, ze to bardziej wyciag z kluczowych informacji niz kopiuj wklej OWU. Nie ma nic w pozostąłcyh zapisach o sile wyzszej na przyklad?

Dla mnie ciekawa sprawa i warto byłoby powalczyć. W tym konkretnym przypadku ochrona ubezpieczeniowa obejmowała opóźnienie lotu. Pana lot się opóźnił - ze względu na zbyt duże opóźnienie lot odwołano a Pana wsadzono w inny samolot wiec poleciał Pan o ponad 5 godzin później niż Pan miał. Zatem w tym zakresie zdarzenie, od którego miał Pan otrzymać świadczenie wystąpiło. Ważne są okoliczności na lotnisku związane z opóźnieniem a ostatecznie odwołaniem lotu. Ja bym się bił o swoje, ubezpieczyciele odmawiają wypłaty prawie zawsze, a wsądzie większość spraw przegrywają.

Powrót