Ubezpieczenie TV.

• Autor wątku Autor wątku XAroX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

XAroX

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Na początek chciałbym wszystkich powitać ponieważ to mój pierwszy post na forum.

Przychodzę do Was z następującym problemem. 20 miesięcy temu zakupiłem telewizor wraz z ubezpieczeniem na 5 lat. Telewizor uległ uszkodzeniu (pęknięta matryca). Uszkodzenie nie podlega naprawie gwarancyjnej więc zgłosiłem szkodę do ubezpieczyciela. Tutaj zaczyna się problem. Ubezpieczyciel chce naprawiać TV w nieautoryzowanym warsztacie co spowoduje utratę pozostałych 4 miesięcy gwarancji (potwierdziłem u producenta). Samodzielnie wykonałem ekspertyzę i kosztorys naprawy w autoryzowanym serwisie i przedstawiłem ubezpieczycielowi. Odmówił wykonania naprawy w autoryzowanym serwisie twierdząc że koszt jest za duży i niczym nieuzasadniony (5270,55 w nieautoryzowanym serwisie, 6520 w autoryzowanym).

Ubezpieczyciel twierdzi że jeżeli cos się stanie jeszcze podczas tych 4 miesięcy to żeby zgłosić to u nich i oni się tym zajmą. Mam tutaj dwie wątpliwości. W OWU jest napisane że odpowiedzialność ubezpieczyciela wygasa w momencie likwidacji pierwszej szkody, a po drugie jeżeli z telewizorem cos się zdarzy co będzie podlegać naprawie gwarancyjnej to chciałbym mieć możliwość naprawy tego w autoryzowanym serwisie a nie w garażu wskazanym przez ubezpieczyciela.

Czy likwidacja szkody przez ubezpieczyciela może powodować utratę gwarancji? Czy jest szansa że tutaj cos zdziałam?

Bardzo dziękuje za wszystko odpowiedzi i sugestie. Chętnie doprecyzuję szczegóły jeśli trzeba.

Ubezpieczenie: Warta Bezpieczny sprzęt - Wariant 2

Zapisy w karcie gwarancyjnej oraz zapisy w warunkach zawartej umowy ubezpieczeniowej nie muszą być spójne.
To dwie odrębne umowy więc obowiązują ich warunki.

Jezeli gwarancja twierdzi, ze naprawa po za autoryzowanym serwisem powoduje utratę gwarancji to tak jest.

Dziękuję za odpowiedź. Zdaję sobie sprawę że naprawa poza autoryzowanym serwisem powoduje utratę gwarancji. potwierdził mi to tez Samsung w rozmowie telefonicznej.

Moje pytanie brzmi czy ubezpieczyciel ma prawo likwidować szkodę w sposób powodujący pozbawienie mnie gwarancji?

Ubezpieczyciel zawarł z tobą określoną umowę z której warunkami się zgodziłeś.

W warunkach ubezpieczenia jest jasno napisane:
punkt naprawczy – współpracujący z COKW położony na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej, autoryzowany lub nieautoryzowany serwis dokonujący naprawy ubezpieczonego sprzętu;

Zreszta nie ma co ukrywac, ubezpieczenie ktore zawarles to jedna wielka lipa. No ale sie zgodziles z jej warunkami.

Rozumiem. Czyli nie ma co wojować, stawać okoniem i składać reklamacji bo nic nie zdziałam. Dziękuję za pomoc.

Powrót