Ubezpieczenie w DE

• Autor wątku Autor wątku nachtigall
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nachtigall

Użytkownik
Odpowiedzi
87
Witajcie,

Moja koleżanka ma następujący problem: wybaczcie chaotyczną treść. W skrócie kolezanka pojechala dopiero do chlopaka do Reichu :D i chce ubezpieczyc samochod zeby móc podjąć pracę.

"podobno jak się melduje to od razu muszę mieć ubezpieczenie a skąd ja mam wziąć ubezpieczenie jak jeszcze nie mam tej pracy, i bez meldunku nie mogę ubezpieczyć samochodu i jechać do pracy a jak nie będę mieć umowy o prace podpisanej to nie będę mieć ubezpieczenia i takie koło się robi. Ja chciałam się normalnie zameldować, zarejestrować auto i wtedy sobie pojechać na to spotkanie i podpisałabym co trzeba i jakby zadzwonili do mnie za kilka dni żebym przyszła do pracy to już bym miała ubezpieczenie normalnie, ale chyba się tak nie da właśnie. "

Ponawiam, czy ktoś mógłby pomóc?

Naprawde nikt nie pomoze?

A dlaczego nie może się zameldować?
Może. A później może ubezpieczyć tu auto. Kupiła tu auto czy chce z polskich blach na niemieckie przerejestrować??A swoje ubezpieczenie od dnia zameldowania do czasu znalezienia pracy na umowę musi opłacić w wybranej Krankenkasse sama. Koszt najtańszego ok. 160 E na miesiąc.

Bo podobno musi mieć ubezpieczenie przed zameldowaniem.

ok czyli moze sie ubezpieczyc pozniej, ale nie lepiej isc do Arbeitsamtu zglosic sie jako osoba bezrobotna do czasu znalezienia pracy?

Kombinujecie jak konie pod górę. Tu urząd pracy nie płaci za ubezpieczenie jak nie ma się prawa do zasiłku!

Jak już wspomniałem sprawa nie dotyczy mnie. Pytam ponieważ nie mam wiedzy na ten temat, to nie jest kwestia kombinacji. Myślałem, że mogę otrzymać tutaj merytoryczną pomoc, zamiast uszczypliwych komentarzy kończących się wykrzyknikiem.

"To jest bardziej skomplikowane bo najbardziej to chodzi o to ubezpieczenie właśnie bo dowiedziałam się, ze jeśli już pracowałam w Niemczech a ja pracowałam miesiąc w 2018 roku to jeśli miałam normalna umowe to tez byłam ubezpieczona ale nie wiem gdzie i przez te półtora roku nie byłam już później ani w Polsce ubezpieczona ani tutaj i boje się ze jak się teraz zamelduje i ubezpieczę jak już pójdę do pracy to ze mi przyjdzie jakiś rachunek ze tyle miesięcy nie byłam ubezpieczona nigdzie i nalicza mi duże pieniądze i właśnie chciałam się dowiedzieć czy tak może być czy nie, ale jak coś to ja tylko na miesiąc miałam umowe o prace w 2018 roku a później byłam w Polsce aż do teraz i tam po prostu nie byłam nigdzie ubezpieczona bo w Polsce nie ma obowiązku a teraz przyjechałam do Niemiec i chciałam się zameldować zarejestrować samochód i iść do pracy, i nie wiem czy oni to będą sprawdzać czy nie gdzie byłam ubezpieczona ostatnio"

Chciałbym pomóc, ale jak wspomniałem na logikę koleżanka zaniedbała mnóstwo podstawowych kwestii.

Powrót