ubezpieczenie w holandii i odszkodowanie

• Autor wątku Autor wątku KatarzynaS89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KatarzynaS89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Pracuję w stajni sportowej w Holandii, ostatni miesiąc spędziłam w delegacji na zawodach we Francji. Prowadząc konia w ręku, zwierze wystraszyło się, gwałtownie szarpneło linkę i nieszczęsliwie doszlo do urazu mojej dloni a dokładniej palca prawej ręki. Zgłosiłam wypadek menager lecz uznano ze to nic poważnego. Po miesiącu wróciliśmy do stajni w Holandii a po kilku dniach pojechałam na urlop do Polski, gdzie lekarz stwierdzil złamanie z przemieszczeniem. Powiedział też ze w tej chwili jest za wczesnie by łamać palec ponownie lecz za późno by go nastawiać. W Holandii mam wykupione ubezpieczenie o najniższej składce ok 90E, leczy wysokim stopniu Eigen Risico 645E. Moje pierwsze pytanie czy mimo wszystko opłaca się naprawić palec w Holandii, pokrywając koszty leczenia i licząc na odszkodowanie czy lepiej załatwić sprawę w Polsce. Dodam że w Polsce nie mam już ubezpieczenia.

Z jakiego tytułu chcesz odszkodowanie?
Bo dla zgłoszenia z dobrowolnego ubezpieczenia od wypadków nie ma znaczenia, gdzie uraz jest leczony.
Przenoszę do właściwego działu forum.

Ostatnia edycja:
Masz ubezpieczenie w Holandii i mozesz sie leczyc w Holandii. Leczac sie w Polsce bedziesz musiala zaplacic za leczenie, rehabilitacje itp. Natomiast w Holandii masz ubezpieczenie podstawowe i masz pelna opieke w tym zakresie.
A tak na dodatek tobym zmniejszyla "eigen risico", gdyz masz za wysokie.
Natomiast jezeli liczysz na odszkodowanie to nie bedzie mozna otrzymac odszkodowania, gdyz jak pisalas masz pakiet podstawowy, aby otrzymac odszkodowanie trzeba by bylo miec dodatkowa polise ubezpieczeniowa obejmujaca np. wypadek itp. Ty masz tylko i wylacznie polise, z ktorej mozesz korzystac z leczenia, zabiegow, a takze znizkowych lekow /w tym takze szpital, rehabilitacja/.

Powrót