Ubezpieczenie w KRUS

• Autor wątku Autor wątku marzus4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marzus4

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Mam prośbę, czy mógłby ktoś mnie poinformować? Chodzi o mojego męża, który od najmłodszych lat pracował u rodziców na gospodarce. Matka opłacała mu składki, ale okazuje się, że były to składki od wypadku czy coś w tym stylu. Mąż nadal jest ubezpieczony w KRUS jako domownik (ubezpiecza go matka), ale od 5 lat sam opłaca te składki. Gdy byliśmy dowiedzieć się ile lat trzeba opłacać te składki, aby póżniej przejść na emeryturę, pani odpowiedziała, że liczą się tylko te z ostatnich 5 lat. No a co z resztą lat i jak to będzie z męża emeryturą? On przecież nigdzie nie pracował tylko na gospodarce, która zresztą nie jest dochodowa wystarcza jedynie na własne potrzeby.

To nie leniuchy, ale człowiek ma tyle kłopotów, że po prostu czasem nie jest w stanie nawet rozsądnie pomyśleć. Dzięki bardzo.

Ubezpieczenie w krus

moja tesciowa ubezpieczyla w krusie mojego meza juz dawno temu. chcialabym sie dowiedziec czy teraz maz moze mnie i dziecko wziasc na swoje ubezpieczenie?

Rozumiem, że mąż jest ubezpieczony jako domownik w gospodarstwie rolnym swojej matki. Nie jest właścicielem, współwłaścicielem, użytkownikiem, dzierżawcą gospodarstwa rolnego.
Czy pytanie dotyczy ubezpieczenia zdrowotnego? Jeśli tak, to może Was zgłosić jako członków rodziny.

Pozdrawiam

Powrót