Ubezpieczenie w KRUS

• Autor wątku Autor wątku emciat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emciat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!
Proszę o odpowiedź:
mój tato miał ponad 1 ha ziemi i płacił obowiązkowe ubezpieczenie KRUS przez ponad 20 lat. Obecnie sprzedał grunt. Do emerytury brakuje mu jeszcze 2,5 roku. Moje pytanie:czy może dobrowolnie dalej płacić składkę w KRUS czy musi ubezpieczyć się w inny sposób?
Z góry dziękuję!

prosze zajrzec do art 16 ust 2 ustawy o ubepzieczeniu spolecznym rolników -ojciec jesli byl ubepzieczony przez ponad 50 kwartalow moze byc dalj objety ubepzieczeniem w krus na wniosek

Dziękuję bardzo - czytałam tą ustawę i też tak zrozumiałam, tylko zastanawiałam się czy sprzedaż ziemi ma na to wpływ. Tym bardziej, że pani w KRUSIE powiedziała, że nic mu się nie należy...

Dokładnie chodzi o art. 16 ust.2 pkt 2 z zastrzeżeniem ust.3. Jest to ubezpieczenie na wniosek, podlega się tylko i wyłącznie ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu.
Co znaczy, że nic mu się nie należy?

No właśnie tego pani nie doprecyzowała...

Czyli- proszę o poprawkę bo ja tak to rozumiem- posiada ubezpieczenie emerytalno-rentowe a jeżeli chodzi o zdrowotne to musi się dodatkowo ubezpieczyć, tak?

Możesz ty go ubezpieczyć u siebie (jesli masz ubezpieczenie zdrowotne) jako członka rodziny na podstawie art. 5 pkt 3 lit.c ustawy z dnia27 sierpnia 2004r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych -pod warunkiem, że spełnia przesłanki w/w artykułu.

Powrót