Ubezpieczenie w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku sky_12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sky_12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam pewne pytanie. Mieszkam w Niemczech od roku i jestem od roku zameldowana. Jednak 2 razy w miesiacu latam do Polski na studia. Jestem ubezpieczona w Polsce, ubezpieczenie rodzinne. Zastanawiam sie czy w Niemczech bedac zameldowana i bedac ponad 3 miesiace MUSZE miec ubezpieczenie niemieckie. Pytam bo nie chce dostac pozniej kary. Dodam, ze nie pracuje i nie pobieram od Panstwa niemieckiego zadnych pieniedzy.

Informacja od 01.01.2009:
Według nowych przepisów prawa każdy pracujący, bezrobotny lub prowadzący samodzielną działalność gosp. podlega obowiązkowi ubezpieczenie zdrowotnego.

Jakie ubezpieczenie dla kogo?

Obowiązkowemu ustawowemu ubezpieczeniu zdrowotnemu podlegają:
- zatrudnieni pracownicy (przy rocznym wynagrodzeniu do 48.150 EUR albo miesięcznym do 4.012,50 EUR),
- uczący się zawodu (Auszubildende),
- emeryci,
- studenci,
- praktykanci,
- pobierający świadczenia socjalne dla bezrobotnych,
- rolnicy, artyści i publicyści.

Możliwość dobrowolnego ubezpieczenia w ustawowych kasach chorych posiadają także:
- prowadzący działalność gosp. (Selbststaendige),
- zatrudnieni pracownicy, których roczny dochód przekracza 48.150 EUR.

Zasadniczo możliwość tę mają ci, którzy w przeszłości podlegali obowiązkowemu ubezpieczeniu, a przez zmianę ich sytuacji zawodowej mogliby podlegać prywatnemu ubezpieczeniu.

Zadania wyznaczone ustawowemu ubezpieczeniu przejmują kasy chorych (Krankenkassen), w których ubezpieczają się podlegający temu ubezpieczeniu.
Ponieważ katalog usług medycznych, jakie obejmuje ubezpieczenie ustawowe musi być honorowany przez wszystkie kasy chorych, nie ma wielkiej różnicy w tym, kto ubezpieczony jest w jakiej kasie.

SozPol.com - zdrowia

no i gdzie tu jest informacja, że nie mający żadnych dochodów w Niemczech musi być obowiązkowo ubezpieczony tam?

Za to :
http://www.nfz.gov.pl/ue/index.php?katnr=5&dzialnr=5
"Osoba ubezpieczona w NFZ a zamieszkała w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej powinna uzyskać dokument przenośny S1."

dziekuje bardzo za odpowiedz

jestem w podobnej sytuacji jestem zameldowany w Niemczech od 2007 roku lecz nie przebywam na stałe raczej raz w roku na 2-3 tygodnie gdyż na co dzień od 2006 nieprzerwanie pracuje i studiuje w Polsce w związku z tym moje pytanie brzmi czy będę musiał zapłacić za ubezpieczenie w w Niemczech jeśli chcę w czerwcu tego roku przeprowadzić się do Niemiec? czy wystarczy udowodnić, że pracowałem, żyłem, studiowałem na co dzień w Polsce?

Mam nadzieje, że ktoś odnowi ten wontek. Jak to w końcu jest?

Powrót