Ubezpieczenie w Niemczech.

• Autor wątku Autor wątku Owoc-wisni
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Owoc-wisni

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie chce wyjechac na stale do Niemiec mieszka tam moja mama wraz z mezem. Maz pracuje i ma przypisana do ubezpieczenia moja mame z tytulu tego iz jest zona (z pochodzenia jest Niemcem) czy jest mozliwosc zeby i mnie dopisal do swojego ubezpieczenia?Mam 24 lata i jestem zarejestrowana w polsce w urzedzie pracy, wiec moje ubezpieczenie jest to tak zwane EKUZ wiec tylko w naglych przypadkach i na krotki okres czasu.

Ubezpieczenie rodzinne osób zamieszkujących zwyczajowo na terytorium Niemiec
W ramach Państwa ubezpieczenia w AOK możliwe jest w oparciu o przepisy niemieckie również bezpłatne ubezpieczenie rodzinne członków Państwa rodziny, tzn. małżonków, dzieci oraz partnerów życiowych z zalegalizowanych związków osób tej samej płci („Eingetragene Lebenspartnerschaft”). W szczególności ubezpieczeniem rodzinnym mogą być objęte następujące osoby:

małżonkowie i partnerzy życiowi
wszystkie dzieci do 18. roku życia (dzieci przysposobione, wnuki oraz dzieci objęte opieka). Jeśli dziecko kontynuuje naukę po ukończeniu 18 lat, może być zgłoszone do ubezpieczenia jako członek rodziny, nie dłużej jednak niż do ukończenia 25 roku życia. Ewentualne przerwy w nauce na odbycie służby wojskowej lub służbę cywilną mogą przedłużyć okres ubezpieczenia o czas trwania przerwy.
dzieci do 23 roku życia, które nie mają własnych dochodów.
dzieci niepełnosprawne w rozumieniu przepisów IX Księgi Kodeksu Socjalnego (SGB IX), o ile niepełnosprawność została stwierdzona w czasie trwającego już ubezpieczenia rodzinnego.

Ubezpieczenie rodzinne w Niemczech – AOK Nordost – Twojej Kasie Zdrowia | News – AOK Nordost – Die Gesundheitskasse für Berlin, Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern

Ubezpieczenie do którego przynależny ojczym, to BKK jak sie dowiedzialam.

Nie mam ukonczonego 25 roku zycia, a jesli zapisze sie do szkoly to czemu sama musze sie ubezpieczyc?Na ten jeden rok nie moge miec ubezpieczenia?

Powrót