Ubezpieczenie w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku dimitry
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dimitry

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.

Jestem legalnie zatrudniony w Niemczech, gdzie tez jestem ubezpieczony, ale na codzien mieszkam w Polsce. Tu moje pytanie, czy musze placic jakies dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne w Polsce? Czy jak np. wyjade na narty do Polski to moje ubezpieczenie bedzie mnie obejmowalo?

Pozdrawiam, Lukasz

Z regoly kazde ubezpieczenie zawarte w kraju UE dziala w kazdym innym kraju UE. Roznice polegaja jednak na wysokosci kosztow w danym kraju. Tutaj warto by jednak okreslic dokladnie gdzie jest stale miejsce zamieszkania. Wedlug prawa niemieckiego za stale miejsce pobytu uwaza sie ten kraj w ktorym przebywa sie dluzej w roku, liczone co do jednego dnia. Co za tym idzie w miejscu stalego zamieszkania powinno sie placic ubezpieczenia i podatki. Mozna tez w kazdej prywatnej ubezpieczalni w niemczech wykupic tzw. Ausland Krankenversicherung ktory chroni cie na calym swiecie i kosztuje na cala rodzine chyba 10 € na rok.

Jestem zameldowany w Polsce i tu tez mieszkam. Nie mieszkam, ani nie mieszkalem nigdy w Niemczech. Bylem w ZUSie i tam mi powiedzieli ze nie moge placic obowizakowego ubezpieczenia (bo wolale,m placic w zusie niz w niemczech zeby nie bylo takich niejasnosci), ale tam mi powiedzieli ze nie moge sie ubezpieczyc poniewaz nie pracuje w polsce, Powiedzieli tez ze jesli mam umowe o prace w niemczech to tam mam sie ubezpieczac. Bardziej martwi mnie to czy nie musze teraz wykupic jakiegos dodatkowego ubezpieczenia w polsce

Powrót