ubezpieczenie w niemczech

• Autor wątku Autor wątku mirtok007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
żeby Job Center chciał z Toba rozmawiać musisz mieć Freizügigkeitsgesetz/EU,
a żeby je otrzymać musisz mieć meldunek i podpisać oświadczenie ze posiadasz ubezpieczenie i środki do życia.
Ciut się kółeczko zamyka.

belunia - a czy przez pierwsze 3 miesiące na czas poszukiwania pracy nie wystarczy polska karta ubezpieczonego? skoro w PL status bezrobotnej to powinni poświadczyć prawo do ubezpieczenie.
Zgodnie z przepisami w DE, jeśli w tym czasie nie znajdzie się pracy to powinno się wyjechać. Albo posiadać dalsze środki na utrzymanie

dokładnie tak jak piszesz

tyle ze Freizügigkeitsbescheinigung jej nie pomoże ,bo nie będzie miała prawa do zasiłku/ubezpieczenia,nawet po tych 3 miesiącach

nie polecam prywatnego ubezpieczenia : moze poczatkowo dla mlodych ludzi jest tansze, a im czlowiek starszy to placi coraz wiecej az do 600-700 Euro miesiecznie.

Wielu malych i srednich przedsiebiorcow , ktorzy maja nieregularne dochody nie sa w stanie placic takich skladek , a pozy tym jezeli zrezygnuja z samodzielnej dzialalnosci gospodarczej , nigdy nie moga wrocic do panstwowych ubezpieczalni. Panstwo niemieckie o tym wie ale niestety nie robi nic w tym kierunku , zeby ta sytuacje zmienic. Bylo wiele programow w TV na ten temat.

Poza tym , za lekarza , szpital itd. trzeba placic rachunki samemu a potem dostaje sie zwrot z prywatnej ubezpieczalni co moze trwac pare miesiecy.

Jestem od 15 lat ubezpieczony prywatnie, do najmlodszych nie naleze, a moja skladka jest nadal nizsza niz dobrowolne ubezpieczenie w ubezpieczalni panstowej.

Nigdy nie czekalem na zwrot pieniedzy dluzej niz 3 tygodni (z reguly 10-14 dni), a na zaplacenie rachunku lekarze daja minimum 4 tygodnie, wiec jeszcze nigdy nie musialem placic z gory z wlasnej kieszeni rachunku.

Ale przed wyborem ubezpieczenia prywatnego trzeba zrobic doglebna i niezalezna analize , a nie brac byle co, co doradzil "pan agent ubezpieczeniowy", bo bylo "najtansze i najlepsze"

Oferta ubezpieczenia jest w Niemczech zawsze bezplatna.

Ja osobiscie mialbym watpliowosci, czy strona nie posiadajaca impressum, z nazwiskiem i adresem oferenta ani zadnej blizszej informacji, kto za nia stoi, jest rzetelna....

Impressum znajduje sie u dolu strony moderacja... A co do bezplatnosci ofert, to nawet w przypadku czysto niemieckich firm nie radzilbym uzywac slowa "zawsze bezplatna". Sa firmy, ktore zadaja za wystawienie oferty nierzadko slonych oplat. Pozdrawiam.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam , mam problem z rozwiazaniem problemu dotyczacego ubezpieczenia.

Od 2009r do wrzesnia 2012 mialam tak zwana Gewerbe . We wrzesniu 2012 zarejestrowalam sie w Job Ceneter ( bylam w ciazy ) Mam prywatne ubezpieczenie.
Po zarejestrowaniu sie w JC udalam sie do pobliskiego AOK gdzie poinformowano mnie ze nie moge przejsc do nich na ubezpieczenie poniewaz nie mozna przechodzic z prywatnego.
Pozostalam na prywatnym. Skladki miesieczne pokrywa JC ale co z rachunkami od lekarzy ?? Ubezpieczalnia pokrywa mi dopiero po przekroczeniu kwoty 1.920euro od wrzesnia do grudnia uzbierala mi sie spora suma. W styczniu 2013 urodzilam dziecko wiec kolejne rachunek …. Po porodzie juz nie chodze do lekarzy bo nie chce powiekszac tych sum. Tylko co mam zrobic z tymi zaleglymi ?? Z zasilku niestety nie jestem wstanie nic odlozyc ledwo mi starcza na skromne zycie .Samotnie wychowuje dziecko.

Prosze o porade.

Dodam ze rozmawilam z adwokadka , ktora powiedziala mi ze postara mi sie pomoc . Potrzebuje tylko zebym jej przyniosla ze sadu Beratungshilfeschein . Udalam sie po ten dokument ale Pani nie chciala mi go wydac , przedzwonilam do adwokadki ktora z nia porozmawiala. Pani powiedzila adwokadce ze wypisze mi to , po rozlaczeniu tel. Zwrocila sie do mnie ze musze jej dostarczyc wszystkie dokumenty ( umowe z ubezpieczalnia, rachunki i listy od komornikow ) . Bylam kolejny raz u tej pani z wszystkim o co prosila Przejrzala i stwierdzila ze mi tego nie wypisze….

Dzis dostalam list ze wzwiazku z zalegajacymi sumami mam odbyc kare wiezienia 25 dni… jestem zalamana ….

Witam , mam problem z rozwiazaniem problemu dotyczacego ubezpieczenia.

Od 2009r do wrzesnia 2012 mialam tak zwana Gewerbe . We wrzesniu 2012 zarejestrowalam sie w Job Ceneter ( bylam w ciazy ) Mam prywatne ubezpieczenie.
Po zarejestrowaniu sie w JC udalam sie do pobliskiego AOK gdzie poinformowano mnie ze nie moge przejsc do nich na ubezpieczenie poniewaz nie mozna przechodzic z prywatnego.
Pozostalam na prywatnym. Skladki miesieczne pokrywa JC ale co z rachunkami od lekarzy ?? Ubezpieczalnia pokrywa mi dopiero po przekroczeniu kwoty 1.920euro od wrzesnia do grudnia uzbierala mi sie spora suma. W styczniu 2013 urodzilam dziecko wiec kolejne rachunek …. Po porodzie juz nie chodze do lekarzy bo nie chce powiekszac tych sum. Tylko co mam zrobic z tymi zaleglymi ?? Z zasilku niestety nie jestem wstanie nic odlozyc ledwo mi starcza na skromne zycie .Samotnie wychowuje dziecko.

Prosze o porade.

Dodam ze rozmawilam z adwokadka , ktora powiedziala mi ze postara mi sie pomoc . Potrzebuje tylko zebym jej przyniosla ze sadu Beratungshilfeschein . Udalam sie po ten dokument ale Pani nie chciala mi go wydac , przedzwonilam do adwokadki ktora z nia porozmawiala. Pani powiedzila adwokadce ze wypisze mi to , po rozlaczeniu tel. Zwrocila sie do mnie ze musze jej dostarczyc wszystkie dokumenty ( umowe z ubezpieczalnia, rachunki i listy od komornikow ) . Bylam kolejny raz u tej pani z wszystkim o co prosila Przejrzala i stwierdzila ze mi tego nie wypisze….

Dzis dostalam list ze wzwiazku z zalegajacymi sumami mam odbyc kare wiezienia 25 dni… jestem zalamana ….

Witam serdecznie
Mam taką sytuację prowadzę w Polsce firmę - jednoosobowa działalność gospodarcza i chciał bym dodatkowo podjąć pracę w Niemczech na umowę o pracę ale mieszkać nadal w Polsce
Mam pytanie czy w takim układzie będę mógł korzystać z leczenia w Niemczech - z niemieckiego ubezpieczenia zdrowotnego ?

Powrót