Ubezpieczenie zawarte na moje dane osobowe przez inną osobę

• Autor wątku Autor wątku mariozona
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariozona

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry.
Otóż mam następujący problem. W dniu dzisiejszym moja matka podpisała w PZU umowę ubezpieczenia domu (zalanie, pożar...etc). Ubezpieczenie nie obowiązkowe, raz w roku je "przedłużamy", matka od razu składkę opłaciła. Właścicielami domu jesteśmy wspólnie z moją matką. Dotychczas ja podpisywałem w tej placówce umowę co roku. Dziś matka przyniosła umowę i w każdym polu "ubezpieczający" widnieją moje dane, w polu "podpis ubezpieczającego" podpisała się moja matka. Zakładam, że do umowy dane zaciągnęli z systemu z poprzednich lat. Pani agent PZU nie zwróciła uwagi/ nie przywiązała wagi/ zignorowała, że dokumenty wystawia na mężczyznę, a podpisuje je kobieta. I teraz się zastanawiam, czy taka umowa jest ważna? zastanawiam się, czy zgłosić się jutro do tej pani agent z PZU i zapytać w jaki sposób zawarła ze mną umowę, skoro mnie tam nie było.Czy jeśli zrobię zamieszanie w PZU w tej sprawie, może matce grozić jakaś odpowiedzialność za przestępstwo przeciwko dokumentom? Matka podpisała, bo jej podsunęli do podpisania, nie czytała szczegółów.

Dzięki, pozdrawiam

Daniel

Czy jeśli zrobię zamieszanie w PZU w tej sprawie, może matce grozić jakaś odpowiedzialność za przestępstwo przeciwko dokumentom?
Nie ma czegoś takiego jak "przestępstwo przeciwko dokumentom" natomiast jest art. 270 kk. Tu jednak takie przestępstwo nie ma miejsca, a jedynie brakuje Twojej zgody (pełnomocnictwa dla mamy) na dokonanie czynności zawarcia umowy ubezpieczenia w Twoim imieniu, czym możesz co najwyżej podważyć ważność tej umowy.

Powrót