Ubezpieczenie zdrowotne a bezrobocie

• Autor wątku Autor wątku 777temida
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
7

777temida

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Nie jestem ubezpieczona od kilku lat, pracuję "na czarno" tylko dorywczo chcę się zarejestrować w urzędzie pracy i teraz mam 3 pytania:

1)Po kilku tygodniach/miesiacach po rejestracji trafiam do szpitala (rozumiem że jestem ubezpieczona i bezrobocie płaci za pobyt, leczenie itp.) a wtedy okazuje się że ciężko zachorowałam i nie będę mogła przez kilka miesięcy myśleć o pracy, za to będę się cały czas leczyć, chodzić na zabiegi itp. dajmy na to że mowa tu o nowotworze
Czy przez ten czas nie strace ubezpieczenia z urzedu pracy? Będę niezdolna do podjęcia pracy więc chyba powinni mnie wykreslić z urzędu a co za tym idzie straciłabym ubezpieczenie- jak to jest?

2)Ile razy można rezygnować z zaoferowanej pracy w urzedzie bo np. nie pasuje mi dojazd czy coś innego

3)Czy urząd może pokryć koszt dojazdu autobusem miedzy miastami, tramwajem i autobusem podmiejskim wykupując bilet czy w jakis inny sposób (nie stac mnie na płacenie za dojazd do pracy na samym starcie) lub za samo dojeżdżanie do urzędu?

777temida napisał:
1)Po kilku tygodniach/miesiacach po rejestracji trafiam do szpitala (rozumiem że jestem ubezpieczona i bezrobocie płaci za pobyt, leczenie itp.) a wtedy okazuje się że ciężko zachorowałam i nie będę mogła przez kilka miesięcy myśleć o pracy, za to będę się cały czas leczyć, chodzić na zabiegi itp. dajmy na to że mowa tu o nowotworze
Czy przez ten czas nie strace ubezpieczenia z urzedu pracy? Będę niezdolna do podjęcia pracy więc chyba powinni mnie wykreslić z urzędu a co za tym idzie straciłabym ubezpieczenie- jak to jest?

Po 90 dniach niezdolności do pracy z powodu choroby następuje wyrejestrowanie.

777temida napisał:
2)Ile razy można rezygnować z zaoferowanej pracy w urzedzie bo np. nie pasuje mi dojazd czy coś innego
Już pierwsza umowa skutkuje wyrejestrowaniem.

777temida napisał:
3)Czy urząd może pokryć koszt dojazdu autobusem miedzy miastami, tramwajem i autobusem podmiejskim wykupując bilet czy w jakis inny sposób (nie stac mnie na płacenie za dojazd do pracy na samym starcie) lub za samo dojeżdżanie do urzędu?
Może zwrócić koszty przejazdu w przypadku podjęcia pracy w wyniku skierowania przez urząd. Czy zapewnia bezpłatny dojazd na wyznaczone wizyty do urzędu - nalezy sprawdzić we właściwym urzędzie pracy. Nie ma ogólnego przepisu, który zapewnia bezpłatny dojazd.

2) czyli po 90 dniach jestem wyrejestrowana i tracę ubezpieczenie i sama musze płacić za szpital itp.- tak?

I jeszcze jedno jeśli podejmę pracę i popracuję miesiąc i wtedy dajmy na to wykryty bedzie nowotwór to jak bedzie to dalej wyglądać? Pójdę do szpitala i kto wie kiedy wrócę do pracy...

Czy zatem pracodawca mnie zwolni czy nie?
Czy może będę na jakimś zwolnieniu chorobowym- jeśli tak to na jakim- leczenie może potrwać miesiące -?
Jeśli zostanę zwolniona, to z własnej kieszeni będę płacić za leczenie, pobyt w szpitalu? ubezpieczenia nie będzie?

Powrót