Ubezpieczenie zdrowotne a umowa o dzieło/zlecenie

• Autor wątku Autor wątku domma
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

domma

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. 20 czerwca obroniłam pracę magisterską i straciłam status studenta. Podobno jeszcze 4 miesiące od jego utarty obowiązuje mnie ubezpieczenie zdrowotne, czy to prawda? W tej chwili mam podpisaną umowę o dzieło, a takowa nie zapewnia ubezpieczenia. Zatem jeśli miną te 4 miesiące, nie będę ubezpieczona w ogóle? Nie mogę się też zarejestrować w Urzędzie Pracy, by takie ubezpieczenie zyskać, bowiem jak już wspomniałam, mam umowę o dzieło. A jeśli podpiszę umowę zlecenie? Zapewni mi ona ubezpieczenie zdrowotne?

Po ukończeniu szkoły wyższej masz prawo do świadczeń opieki zdrowotnej jeszcze przez 4 miesiące od zakończenia nauki. Pracując na umowie o dzieło możesz złożyć wniosek o dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne, podpisać umowę z NFZ, wnieść opłatę dodatkową oraz dokonać zgłoszenia w ZUS.

Siisii a możesz powiedzieć jak to będzie np. jeżeli będę pracował przez rok na umowę o dzieło (i nie będę się ubezpieczał) a po roku będę miał umowę już o pracę to za ten rok to będą mi więcej z pensji potrącać czy jak??

mmdl napisał:
to za ten rok to będą mi więcej z pensji potrącać czy jak??

nie, z powody przerwy nie będą potem potrącać więcej z pensji ("więcej" płaci się tylko przy dobrowolnym ubezpieczeniu po przerwie)

Powrót