Ubezpieczenie zdrowotne a umowa zlecenie

• Autor wątku Autor wątku evanovsky
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

evanovsky

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Witam , z dniem 30 czerwca konczy mi sie ubezpieczenie zdrowotne z Krus którego nie moge przedluzyc , posiadam umowe zlecenie do końca roku wiec nie moge zapisac sie do urzedu pracy. Co zrobić w takiej sytuacji abym mogl miec ubezpieczenie - zleceniodawca nie zapewnia takowego , tylko ewentualne l4 a potrzebuje ubezp do lekarzy rodzinnych na nfz i td. Dziękuje za informacje

evanovsky napisał:
zleceniodawca nie zapewnia takowego

Jesteś studentem przed 26 r.ż.?
Bo jeśli nie - to z umowy zlecenia obowiązkowo podlegasz ubezpieczeniu zdrowotnemu.

Sprawa jest troszke skomolikowana. Bylem uczniem szkoly policealnej ale nie ukonczylem jej i zostalem wyxofany ze skkadek zdrowotnych z dniem 1.06 - takie posmo przyszlo mi juz koncem czerwca, Nie jestem juz uczniem/studentem. Status sluchacza mi pozostal do konca sierpnia natomiast ubezpieczenie juz nie
Po rozmowie z pracodawca dowiedzialem ze sie ze moge miec oplacane skladki chorobowe , l4 w przypadku choroby a nie nfz ani zus , ze nie oferuje ubezpieczenia pod takim kątem

Albo Ty coś źle zrozumiałeś albo zleceniodawca "kręci".

Jeśli nie masz już statusu ucznia, a masz zawartą umowę zlecenia to podlegasz oskładkowaniu z tej umowy. Obowiązkowa jest wówczas składka zdrowotna - to nie jest decyzja czy widzimisię zleceniodawcy; to wynika z przepisów.
Składkę chorobową masz dobrowolną, ale zdrowotną, emerytalną i rentową - obowiązkową.

Porozmawiaj ze zleceniodawcą raz jeszcze.
A jeśli będzie się upierał przy swoim, idź do ZUS z umową zlecenia i zapytaj czy zleceniodawca odprowadza składki.

Powrót