Ubezpieczenie zdrowotne, a zaczęcie nauki w szkole policealnej

• Autor wątku Autor wątku Agnieszka56
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agnieszka56

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Moja córka ma 24 lata i zapisała się do szkoły policealnej, jednak nauka w niej zaczyna się standardowo od września. Sama jestem emerytką i chciałabym córkę dopisać do swojego ubezpieczenia (córką pracuje na umowę zlecenie i nie ma tam ubezpieczenia). Jednak moje pytanie brzmi czy mogę zapisać ją już np. od jutra, czy dopiero od września kiedy nauka oficjalnie się rozpocznie?

TSG napisał:
Dlaczego "nie ma tam ubezpieczenia"?

Jej pracodawca nie chce jej ubezpieczyć. Twierdzi, że umowa zlecenie to nie ma u nich takiej możliwości. Jednak nie tego dotyczy moje pytanie. Pytanie brzmi czy mogę córkę ubezpieczyć u siebie od teraz, czy dopiero od września.

Moim zdaniem w ogóle nie ma takiej możliwości w tym przypadku. To powinien zrobić zleceniodawca (bo o pracodawcy nie może byc tutaj mowy). Proszę przekonać córkę, aby powiedziała szefowi, że skoro uważa, że "nie ma takiej możliwości", to może ZUS wyjaśni sprawę (ale trzeba się liczyć z tym, że szefowi się to nie spodoba i zlecenie po prostu się w jakiś sposób skończy).

TSG napisał:
Dlaczego "nie ma tam ubezpieczenia"?

No właśnie to tak niestety wygląda... Albo mam ją ubezpieczyć ja, albo wcale. Taką mają słabą politykę, że zatrudniają samych uczniów, studentów...

Powrót