ubezpieczenie zdrowotne dzieci

• Autor wątku Autor wątku grzesiek27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam! Chciałabym poradzić się w sprawie ubezpieczenia dziecka. Chcę zarejestrować się wraz z dzieckiem do ubezpieczenia zdrowotnego w Urzędzie Pracy. Jestem mężatka, ale nie utrzymujemy kontaktów z mężem choć nie mamy rozwodu. Mąż nie chce zarejestrować syna u siebie w zakładzie pracy. Chcę więc żeby synek był u mnie zarejestrowany. Czy jest to możliwe pomimo że mąż pracuje?

Witam
Z tego co wywnioskowałem to nie musisz nic załatwiać czy rejestrować syna gdziekolwiek.
Po prostu jest ubezpieczony z mocy ustawy i już. Ewentualnie dla świętego spokoju druczek z NFZ warto mieć przy sobie.

A tego dziwnego męża podaj o podwyższenie alimentów (jeśli w ogóle wystąpiłaś)

Moje pytanie pomocnicze: czy ta ustawa nadal jest aktualna?

Witam,
Dzici do 18 roku moga korzystac rowniez z opieki dentystycznej bezplatnie.
Przeslanki korzystania z opieki medycznej mozna znalezc w Ustawie o swiadczeniach opieki zdrowotnej finansowanej ze srodkow publicznych z dnia 27 sierpnia 2004r.

Znajomi przerabiaja ciekawa sytuacje i wlasnie przeczytalem w/w ustawe. Dzieci majace obywatelstwo polskie a mieszkajace poza granicami kraju nie maja automatycznie prawa do opieki zdrowotnej. Rodzice musza wyrobic odpowiednia karte elektoniczna poswiadczajaca posiadanie ubezpieczenia w danym kraju UE i przedstawic ja nie pozniej niz 7 dni od zakonczenia otrzymywania udzielania swiadczenia opieki zdrowotnej. Sytuacja dotyczy dziecka na wakacjach w RP.

Wyjaśnienia NFZ:
NFZ - Krakow - Strona dla Pacjentów

Szpitale i przychodnie mające kontrakt z NFZ nie mają prawa pobierać opłat za udzielanie świadczeń gwarantowanych dzieciom do 18. roku życia, jeśli posiadają one obywatelstwo polskie i mieszkają na terenie RP.

Podstawa prawna
Art. 2 ustawy z 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (t.j. Dz.U. z 2008 r. nr 164, poz. 1027 z późn. zm.).

Par. 2 ust. 1. pkt 1 rozporządzenia prezesa Rady Ministrów z 18 lipca 2008 r. w sprawie sposobu i trybu finansowania z budżetu państwa świadczeń opieki zdrowotnej (Dz.U. nr 137, poz. 858).

Witam,
Zgadzam sie z opinia Janusza M., jest ona trafna, ale nie ma zastosowania do opisanej przezemnie sytuacji.;-)

Dziecko jest obywatelem RP, natomiast mieszka z rodzicami poza obszarem RP. Jest to przestroga dla rodzicow wysylajacych dzieci na wakacje do Polski.
Obywatelstwo nie ma nic wspolnego z bezplatnym leczeniem, a jesli dziecko nie posiada imiennej karty elektronicznej niestety rodzice zaplaca baaardzo wysoki rachunek wystawiony przez NFZ.:mad:

Wyjeżdżając z Polski na urlop do kraju UE też wyrabiamy sobie Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego, żeby mieć prawo do opieki zdrowotnej na terenie UE. Dlaczego w drugą stronę miałoby być inaczej? Informacje o EKUZ naturalnie na stronie NFZ.

Zgadzam sie z marjory, tylko jest to przykre, ze pomimo obietnicy szczegolnej opieki w Konstytucji oraz innych aktach w stosunku do dzieci nie jest to spelniane bezwarunkowo. Dodam, ze znajoma jako matka taka karte posiada, lecz wladze RP jej w tym przypadku uznac nie chca. To jest smieszne bo dziecko samo karty sobie nie wyrobi, a skoro matka taka karte posiada to dlaczego jej nie uznac?

Prawo nie zawsze jest wygodne. W zasadzie w większości przypadków jest niewygodne. A czasami ma też niewiele wspólnego z logiką niestety.

Witam wszystkich
Dnia 4 sierpnia zarejestrowałam się w urzędzie pracy, niestety nie miałam przy sobie nr pesel mojej córki, żeby ją ubezpieczyć. W drodze do domu po ten nr pesel córka uległa wypadkowi, więc zamiast wrócić do UP trafiłyśmy do szpitala.

Wczoraj wracając ze szpitala zaszłam do UP po zaświadczenie o zgłoszeniu do ubezpieczenia, ale nie jest w nim wymieniona córka.

Boję się teraz, że przyślą mi niebotyczną fakturę za jej pobyt w szpitalu.
Czy w związku z tym, co pisaliście powyżej, będę mogła się odwołać od tej faktury? Czy chociaż prosić o umorzenie należności ze względu na kiepską sytuację finansową.
Proszę pomóżcie, bo nie wiem, czego się spodziewać.

Witam!
Ja mam sprawę tego typu: jestem bezrobotna i nie zarejestrowana w UP. Mam 2 miesięcznego synka z którym muszę iść do ortopedy i tam pani w rejestracji powiedziała mi,ze mam mieć ze sobą dowód ubezpieczenia. Co w takim wypadku zrobić? Czy jeśli zarejestruje się w UP dziecko automatycznie będzie miało ubezpieczenie? Dostanę jakiś papierek na to,żeby pokazać u lekarza ?
Druga sprawa. Ojciec dziecka pracuje na Umowie Zlecenie czy jest możliwość aby to on ubezpieczył syna? Dodam,że nie jesteśmy małżeństwem.
z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam

Poczytaj ten temat, wyciągnij wnioski a na pewno dasz sobie radę. Wszystko jest już napisane.

Witam

mam następujące pytanie:
moja dziewczyna - studentka zaoczna - rozpoczęła włąśnie pracę na umowę zlecenie, przy czym pracodawca zaznaczył że nie będzie za nią odprowadzał składek na ubezpieczenie

kto więc powinien ją ubezpieczać?
- zarejestrować jako bezrobotna sie nie może - bo bezrobotna nie jest
- rodzice(oboje zarejestrowani jako bezrobotni) nie mogą jej podpiąć pod swoje ubezpieczenie w UP bo jest studentką zaoczną - gdyby studiowała dziennie to by mogli - tak jej rodzicom w UP powiedzieli
- uczelnia oferuje tylko ubezpieczenie NNW

co więc zrobić w takiej sytuacji? przecież gdzieś musi być ubezpieczona a odprowadzanie skłądek po 300 zeta z własnej kieszeni przy jej zarobkach to jakieś nieporozumienie

dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

A ile ma lat? (tzn. czy skończyła 26?)

To rodzice powinni ją zgłosić.

no właśnie o to chodzi że w UP powiedzieli jej rodzicom że nie mogą jej zgłosić bo studiuje zaocznie a nie dziennie:|

niewiedza urzędniczki w UP?

Dokładnie, niewiedza. Student zaoczny ma status studenta i tylko to się liczy.

Powrót