ubezpieczenie zdrowotne dzieci

• Autor wątku Autor wątku grzesiek27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grzesiek27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam!
Ja pracuje za granica, a moja żona jest bezrobotna. Oboje nie placimy zadnych skladek na ZUS. Czy w takim przypadku naszym dzieciom przysluguje prawo do bezplatnej opieki medycznej (książeczka RUM)?

z góry dziękuje za odpowiedz,
grzesiek27

Czy żona jest zarejestrowana w urzędzie pracy i czy zgłosiła się do ubezpieczenia zdrowotnego? Jeśli tak - to dzieci powinny być zgłoszone razem z nią.

a jeżeli żona nie jest zarejestrowana jako bezrobotna? Czy wtedy również dzieciom przysługuje opieka medyczna?

Witam!
Mam takie pytanie. Moja siostra jest po rozwodzie, z mezem nie utrzymiuje kontaktow(on nie pracuje) Siostra pracuje w Anglii i ma tam ubezpieczenie. Tu zostawila dzieci 9 i 10 lat ktore sa ubezpieczone tylko w szkole. Chialam isc z nimi do lekarza ale wymagana jest ksiazeczka ubezpieczeniowa , ale oni maja tylko ta ktora kazde dziecko dostaje przy urodzeniu. A rodzinnej nie maja. Jak mozna zalatwic taka ksiazeczke ktora jest wymagana przy roznego rodzaju wizytach lekarskich?

Z tego co napisałaś wynika, że dzieci nie są ubezpieczone, a więc nie załatwisz takiej książeczki - bynajmniej w Polsce.

To co Ona moze zrobic? W jaki sposob mozna dzieci ubezpieczyc ?

Chyba płaci za granicą składki na ubezpieczenie, a z tego tytułu nie może ubezpieczyć dzieci?

Na mocy ustawy dzieci do ukończenia 18 roku życia, tak jak kobiety w ciąży i połogu, mają prawo do bezpłatnej opieki medycznej nawet wtedy, kiedy są niezgłoszone do ubezpieczenia.

Przypomnę treść tego przepisu :
Art. 2. 1. Do korzystania ze świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych na zasadach określonych w ustawie mają prawo: (...)
3) inne, niż wymienione w pkt 1 i 2, osoby posiadające obywatelstwo polskie i posiadające miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, które nie ukończyły 18. roku życia lub są w okresie ciąży, porodu i połogu; (...)

witam! mam 3 letnie dziecko nie jestem mężatką i zostałam wyrejestrowana z urzedu pracy, czy moje dziecko jest nadal ubezpieczone

tak!!!!

Art. 2. 1. Do korzystania ze świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych na zasadach określonych w ustawie mają prawo: (...)
3) inne, niż wymienione w pkt 1 i 2, osoby posiadające obywatelstwo polskie i posiadające miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, które nie ukończyły 18. roku życia lub są w okresie ciąży, porodu i połogu; (...)

Jeśli adal będziesz miała z tym problem udaj się do najbliższego NFZ tam możesz złożyć skargę na dany ośrodek zdrowia , jesli odmówią przyjęcia dziecka

serdeczne dzięki!!!! I mam jeszcze takie pytanie a w razie wypadku czy jakiegoś zabiegu będę musiała płacić za szpital chodzi mi o dziecko. A jeśli ja jestem wyrejestrowana z urzędu pracy mogę chodzić do lekarza, czy muszę za niego płacić.

to obejmuje całą służbę zdrowia !
ale dla własnego dobra w razie Twojej choroby jesli nie pracujesz ,
zarejestruj się z powrotem ,
zostałaś wyrejestrowana dlaczego? podjełaś pracę? nie wstawiłaś się w terminie?
na jaki okres zostałaś wyrejestrowana ?

warto udać się do NFZ po taki specjalny druk o ubezpieczeniu dzieci do 18roku życia , warto mieć go przy sobie
ponieważ swego czasu mi odmówiono przyjęcia dziecka do szpitala byłam w trakcie załatwiania wszystkich formalności jako opiekun prawny ponieważ nie miałam karty zdrowotnej(z czipem) wiem że nie w całej Polsce one są (woj.opolskie tego nie posiada tak dla przykładu)

poruszyłam wszystko co się da zakład pracy ,szpital jak i NFZ tak dostałam właśnie taką kartkę zwykłe skserowaną ale swoje zrobiła gdy pokazałam ,

bo gdy w końcu przyjęli dziecko twierdzili ze będę musiała płacić za wszystko
choć ja już miałam zgłoszone dziecko do pracodawcy!
ale trochę to trwało !

więc nie masz co się martwić nawet jeśli nie pracujesz muszą udzielić dzieciom pomocy!!!

matylda35 - proszę nie pisać postu pod postem !
Jest czasowa opcja edytuj.

dostałam propozycje stażu nie przyjęłam jej ponieważ nie miałam z kim zostawić dziecka i zostałam wyrejestrowana z urzędu pracy na 3 miesiące. nie wiem co mam teraz zrobić boję się że jak się z powrotem zarejestruję i znów dostane jakąś ofertę będę musiała z niej zrezygnować i znów będę nie ubezpieczona.czy ja jako osoba nie ubezpieczona muszę płacić za leczenie.

Powrót