Ubezpieczenie zdrowotne Holandia

• Autor wątku Autor wątku cammie83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cammie83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,
mój partner od kilku lat pracuje w Holandii, tam jest zameldowany i opłaca ubezpieczenie zdrowotne. Mamy 15 miesięczne dziecko, żyjemy bez ślubu. W tym roku planuję z córką wyjazd do Holandii. Dowiedziałam się już, że będąc zameldowanym na terenie Holandii, także będę musiała indywidualnie opłacać ubezpieczenie zdrowotne. Jednocześnie nie mogę mieć ubezpieczenia w Polsce. Aktualnie przebywam na urlopie wychowawczym. Proszę o odpowiedź na następujące pytania:
1. Jeżeli rozwiążę umowę o pracę, to czy mój partner będzie mógł ubezpieczyć mnie jako osobę niepracującą i dziecko, czy dotyczy to tylko związków małżeńskich (zaznaczam, że na chwilę obecną nie mamy wspólnego adresu zameldowania)?
2. Czy przy podpisywaniu polisy ubezpieczeniowej potrzebny jest holenderski adres zameldowania?
3. Jeżeli jest potrzebny, to czy wystarczy oświadczenie, że odbyło się rejestrację w urzędzie i ewentualne podanie adresu zameldowania, czy też trzeba czekać na pisemne potwierdzenie z urzędu odnośnie meldunku i dopiero z tym dokumentem należy udać się do firmy ubezpieczeniowej?

Będę wdzięczna za pomoc w tym temacie.

Pozdrawiam

Odpowiedzi sa za pytaniami:
1. Jeżeli rozwiążę umowę o pracę, to czy mój partner będzie mógł ubezpieczyć mnie jako osobę niepracującą i dziecko, czy dotyczy to tylko związków małżeńskich (zaznaczam, że na chwilę obecną nie mamy wspólnego adresu zameldowania)?

tak, będzie można ubezpieczyć i należy po przybyciu do Holandii załatwić tę sprawę jak najszybciej. Pani Partner winien skontaktować się z firmą ubezpieczeniową i rozszerzyć swój pakiet ubezpieczeniowy dla Pani i dziecka.

2. Czy przy podpisywaniu polisy ubezpieczeniowej potrzebny jest holenderski adres zameldowania?

nie, nie koniecznie, może to być adres korespondencyjny holenderski lub polski

3. Jeżeli jest potrzebny, to czy wystarczy oświadczenie, że odbyło się rejestrację w urzędzie i ewentualne podanie adresu zameldowania, czy też trzeba czekać na pisemne potwierdzenie z urzędu odnośnie meldunku i dopiero z tym dokumentem należy udać się do firmy ubezpieczeniowej?

po przyjeździe do Holandii, Partner powinien Panią zameldować w urzędzie miejskim w Holandii.

Witam,
bardzo dziękuję za odpowiedź. Znalazłam kilka informacji na temat ubezpieczenia. Każda z innego źródła. Utwierdziłaś mnie w tym, jak w takiej sytuacji ubezpieczyć się zgodnie z holenderskimi przepisami.

Pozdrawiam

witam jestem tu nowa i mam pytanie dotyczace ubezpieczenia w holandii...
Mianowicie chodzi o to, ze nie mam meldunku a potrzebuje pilnie ubezpieczenia w czasie ciazy niedlugo mam termin i niestety ubezpieczalnia w ktorej zlozylam wniosek wyslala mi pismo w ktorym powiadomili mnie o koniecznosci posiadania meldunku. Skladajac wniosek meldunek mialam niestety okazalo sie ze holender ktory dal mi meldunek wymeldowal mnie bez kontaktu ze mna:( nie wiem co mam teraz robic do porodu mam 4 tygodnie prosze pomozcie. czy istnieje ubezpieczalnia ktora nie ma w wymogach posiadania meldunku? z gory dziekuje za pomoc.

Jeżeli nie jesteś zameldowana w Holandii i nie pracujesz w Holandii, nie będziesz mogła wykupić ubezpieczenia. Musisz spełnić jeden z tych warunków.
Możesz np. podjąć pracę czasowa, nawet praca na telefon i już masz możliwość wykupienia ubezpieczenia.

Powrót