Ubezpieczenie zdrowotne po długiej przerwie

• Autor wątku Autor wątku Oksymoron001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Oksymoron001

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witajcie,

zastanawiam się nad dobrowolnym ubezpieczeniem zdrowotnym, natomiast w obecnej sytuacji wiązałoby się to z koniecznością zapłacenia niemałej "kary", co wynika z błogiej niewiedzy, zwyczajnie nie miałem pojęcia, że istnieje obowiązek ubezpieczenia (tak, wiem, za głupotę trzeba - nomen omen - płacić).

Moja przerwa wynosi 14 miesięcy i teraz pytanie - jak Waszym zdaniem najlepiej podejść do tego tematu, żeby ów kary uniknąć?

Jakieś krótkie zatrudnienie/rejestracja jako bezrobotny, żeby tę karę skasować i wówczas już podpisanie umowy z NFZ? Czy może jeszcze inna opcja? Będę wdzięczny za pomoc.

Najszybszy i najprostszy sposób to rejestracja w UP

Oksymoron001 napisał:
Czy może jeszcze inna opcja?

Nie ma.
Musisz mieć najpierw obowiązkowy tytuł do ubezpieczenia zdrowotnego (zatrudnienie, zlecenie, działalność gospodarcza, UP itd.), a wtedy po jego ustaniu - przerwa w ubezpieczeniu zdrowotnym będzie liczona od nowa.
Czyli te 14 miesięcy przerwy nie będzie już miało znaczenia przy zawieraniu umowy dobrowolnego ubezpieczenia zdrowotnego.

Dzięki wielkie za pomoc! :)

Kochani, muszę o coś dopytać.

Co w sytuacji jak powyżej (długa przerwa w ubezpieczeniu zdrowotnym) i wyjeździe za granicę + ubezpieczeniem się w tym kraju? Chodzi mi konkretnie o sytuację, w której wyjeżdżam do Włoch, zostaję tam rezydentem podatkowym i mam wykupione tamtejsze ubezpieczenie zdrowotne, ale przebywam kilka miesięcy w roku w Polsce i/lub wracam do Polski na stałe po jakimś czasie.

Czy będzie to traktowane jako przerwa w ubezpieczeniu na terytorium RP i wiązało się z jakąś grzywną w przypadku chęci ubezpieczenie w Polsce, czy (co wydaje mi się dużo bardziej logiczne, ale hej, nie szkodzi się upewnić ;) ), można wrócić po roku z Włoch i wykupić bez żadnych konsekwencji/kar ubezpieczenie dobrowolne w ramach NFZ?

"Osoba składająca wniosek o dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne, po okresie zamieszkiwania poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej również podlega opłatom dodatkowym na ogólnych zasadach. Okresy zamieszkiwania poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej w połączeniu z brakiem ubezpieczenia są traktowane jako okresy przerwy w ubezpieczeniu. Okresy ubezpieczenia odbyte w systemach zabezpieczenia społecznego innych państw Unii Europejskiej lub EFTA zostają zaliczone jako okresy ubezpieczenia i nie będą brane pod uwagę jako okres przerwy w ubezpieczeniu. Udokumentowania odbytych okresów ubezpieczenia zdrowotnego w systemach innych krajów UE lub EFTA następuje poprzez przedłożeniu formularza E 104, który przedstawia odbyte okresy ubezpieczenia lub zamieszkiwania z prawem do świadczeń w państwach członkowskich UE lub EFTA. Formularz E 104 wystawia instytucja kraju, w którym został odbyty okres ubezpieczenia. Za przerwę w ubezpieczeniu jest traktowany okres, którego początek jest liczony od utraty ostatniego udokumentowanego ubezpieczenia zdrowotnego w systemach zabezpieczenia społecznego państw UE lub EFTA, do dnia oznaczonego jako pierwszy dzień dobrowolnego ubezpieczenia zdrowotnego w NFZ".

Źródło: NFZ
https://www.nfz.gov.pl/dla-pacjenta/zalatw-sprawe-krok-po-kroku/jak-ubezpieczyc-sie-dobrowolnie/

Powrót