ubezpieczenie zdrowotne po ukończeniu szkoły

• Autor wątku Autor wątku kamilnowak4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamilnowak4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Mam 19 lat i w tym roku skończyłem szkołę, nigdy nie pracowałem. Przy wyrabianiu karty EKUZ okazało się, że nie jestem przypisany do ojca ubezpieczenia gdyż on także nie jest ubezpieczony (własna działalność gospodarcza).
Ja młody, głupi i niczego nieświadomy przez pół roku regularnie chodziłem do specjalisty na NFZ. I za kilka dni jestem zapisany na kolejną wizytę.

Czy jeżeli potrzebuję karty EKUZ i chcę dalej chodzić do tego samego specjalisty to muszę wykupić ubezpieczenie dobrowolne od NFZ za ok 450zł/mies?

Czy będę musiał wnieść opłatę dodatkową?

możesz płacić prywatnie za wizyty u tego specjalisty

drona napisał:
Skoro ojciec prowadzi działalność gospodarczą to podlega obowiązkowo ubezpieczeniu zdrowotnemu i miał obowiązek zgłosić syna do ubezpieczenia.[/url]

Nie miał obowiązku. Syn nie uczy się.

Wyjścia z sytuacji:
a) podjąć pracę
b) podjąć naukę (studia, szkoła policealna) i wtedy ojciec zgłosi do ubezpieczenia
c) płacić za prywatne wizyty
d) opłacać dobrowolnie NFZ

Ostatnia edycja:
ergoerravi napisał:

Wyjścia z sytuacji:
a) podjąć pracę
b) podjąć naukę (studia, szkoła policealna) i wtedy ojciec zgłosi do ubezpieczenia
c) płacić za prywatne wizyty
d) opłacać dobrowolnie NFZ
e) założyć własną działalność
f) zakupić 1ha -płacić KRUS

ergoerravi napisał:

Jest różnica pomiędzy "MIAŁ" (obowiązek) a "MA" (obowiązek).
Pytający skończył szkołę w tym roku (#1), błędnie przyjął, że ojciec prowadząc działalność gospodarczą nie podleg ubezpieczeniu zdrowotnemu i dlatego go nie zgłos.
A gdyby go zgłosił (a taki MIAŁ obowiązek), to przez pół roku po zakończeniu edukacji pytający korzystałby z bezpłatnej opieki zdrowotnej. Sytuację może uratować próba wstecznego zgłoszenia do ubezpieczenia (skoro istniał obowiązek włączenia uczącego się syna do ubezpieczenia), z jednoczesnym wyrejestrowaniem z niego z dniem zakończenia szkoły.

nowoczesny Rysiek napisał:
e) założyć własną działalność
f) zakupić 1ha -płacić KRUS
g) ożenić się z kobietą, która ma tytuł do ubezpieczenia zdrowotnego ;-)

Powrót