Ubezpieczenie zdrowotne studenta po 26 roku życia a praca na umowę zlecenie.

• Autor wątku Autor wątku stanki17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stanki17

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam.

Pokrótce: jestem studentem, który niebawem kończy 26 lat. Wiem, że mogę złożyć podanie na uczelni o ubezpieczenie i uczelnia obejmie mnie nim tylko wówczas, gdy jestem bez pracy.

Taka sytuacja hipotetyczna:

dostaję to ubezpieczenie z uczelni, ale po pewnym czasie zostaję zatrudniony na umowę zlecenie? Co w takim przypadku? Tracę prawo do tego ubezpieczenia z uczelni? I jak to wygląda w przypadku podjęcia pracy na umowę o pracę? Jeżeli, w którymś z przypadków tracę to ubezpieczenie to czy po zwolnieniu z pracy będę musiał znowu składać podanie na uczelni o objęcie mnie ubezpieczeniem zdrowotnym?

Pozdrawiam.

Pracodawca zawierający umowę zlecenie ze studentem nie ma obowiązku odprowadzania za takiego pracownika składek ZUS. Zgodnie z przepisami bowiem osoby uczące się, które nie ukończyły 26. roku życia, są zwolnione z tych składek. Po ukończeniu ww. wieku, studenci podlegają ubezpieczeniom na zasadach ogólnych, jak wszyscy zleceniobiorcy. Dowodem potwierdzającym status studenta jest zaświadczenie z dziekanatu bądź ważna legitymacja studencka. Z tym, że osoba jest studentem od immatrykulacji do daty ukończenia studiów lub skreślenia.

Ostatnia edycja:
Powrót