Ubezpieczenie zdrowotne w dwóch miejscach.

• Autor wątku Autor wątku Popaczek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Popaczek

Popaczek

Użytkownik
Odpowiedzi
51
Witam.
Miesiąc temu skończyłem studia, a dziś zarejestrowałem się w PUP jako osoba bezrobotna. W związku z tym przysługuje mi ubezpieczenie zdrowotne. Przez ostatnie kilkanaście lat nauki w szkole czy uczelni byłem "podczepiony" pod ubezpieczenie zdrowotne mojego ojca.
Czy teraz, w związku z tym, że jestem osobą bezrobotną i mam prawo do ww. ubezpieczenia, mój ojciec musi zgłosić pracodawcy ten fakt i "odczepić" mnie od swojego ubezpieczenia?

Popaczek napisał:
Witam.
Miesiąc temu skończyłem studia, a dziś zarejestrowałem się w PUP jako osoba bezrobotna. W związku z tym przysługuje mi ubezpieczenie zdrowotne. Przez ostatnie kilkanaście lat nauki w szkole czy uczelni byłem "podczepiony" pod ubezpieczenie zdrowotne mojego ojca.
Czy teraz, w związku z tym, że jestem osobą bezrobotną i mam prawo do ww. ubezpieczenia, mój ojciec musi zgłosić pracodawcy ten fakt i "odczepić" mnie od swojego ubezpieczenia?

Nie można mieć ubezpieczenia zdrowotnego z dwóch źródeł. Przejrzyj dokumenty z rejestracji czy jest druk ZUS ZZA, jeśli nie ma sprawdź w PUP czy jesteś zgłoszony do ubezpieczenia.
Jeśli tak - ojciec powinien wyrejestrować ciebie z ubezpieczenia z dniem twojej rejestracji

Tak, mam druk ZZA. Dzięki za odpowiedź.

Powrót