Ubezpieczenie zdrowotne w Niemczech...

• Autor wątku Autor wątku karol1965
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karol1965

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam;
Sprawa wygląda następująco: znajomy jest zarejestrowany jako bezrobotny w Polsce (jest tym samym ubezpieczony), z drugiej strony jest zameldowany w Niemczech u rodziny od 1,5 roku i tam nie jest ubezpieczony. Na co dzień mieszka i przebywa na terytorium PL do Niemiec wyjeżdża okazjonalnie. Jednak od nowego roku planuje przeprowadzkę do Niemiec i założenie jednoosobowej działalności gospodarczej. Do tej pory nikt się go nie czepiał w związku z tym, iż nie posiada niemieckiego ubezpieczenia zdrowotnego, jednak obecnie - w perspektywie wyjazdu - pojawiają się obawy wynikające z faktu braku ubezpieczenia przez okres 1,5 roku.
I teraz pytania: 1) czy ma się wymeldować i na nowo zameldować od nowego roku, aby uniknąć problemów? 2) Czy może znajdzie ubezpieczalnie, którą nie będzie interesowało poprzednie 1,5 roku? 3) Czy może będzie honorowane ubezpieczenie z PL, skoro i tak mieszkał w Polsce (jaka powinna być jego ciągłość)?
Dziękuje za wszelkie informacje i sugestie. Pozdrawiam.

Po co te kombinacje i dodatkowe koszta w ubezpieczeniu.
Polak mądry po szkodzie.
Teraz potrzebujesz informacji jak uniknąć zaległego ubezpieczenia w Niemczech
które narosło przez 1 ,5 roku.
A może ma obywatelstwo Niemieckie wtedy inna sprawa.????
Nie udzielamy informacji jak ominąć prawo innego kraju.

Ostatnia edycja:
Witam karol1965,
Już wiesz jak znajomy rozwiązał ten problem? Ja właśnie się zastanawiam, bo mam podobny problem 4 miesiące temu obroniłam tytuł mgr w Polsce powiedzieli mi, że ubezpieczenie zdrowotne mam przez najbliższe 4 miesiące, w tym czasie się zameldowałam w Niemczech i teraz pytanie czy tamto ubezpieczenie Niemcy uznają czy też będą musiała płacić karę za te 4 miesiące?

Witam wszystkich , mój mąż od kwietnia tego roku założył firmę w Niemczech do końca marca pracował w Polsce. Ubezpieczenie zdrowotne zaczął płacić od sierpnia i teraz musi udowodnić ciągłość składek z PL. Czy może mi ktoś powiedzieć od czego zacząć i gdzie uderzyć?

jadzia28, wystarczy poprzednia umowa o prace z okresem minimum 1 roku co dowodzi ze skladki byly placone... w sensie swiadectwo pracy.

mąż wysłał zaświadczenie z pracy przetłumaczone od kiedy do kiedy pracował i że składka zdrowotna była opłacona i to im nie wystarczyło przysłali mu 1800eur do zapłaty, więc nie wydaje mi się aby starczyło samo świadectwo pracy

1800 euro to bardzo duzo, skladka z tego co wiem wynosi 150 euro za miesiac wiec powinno byc jakies 900, .dowodem na ciaglosc jest druk e104 ale to niemiecka kasa choerych wysyla do posliek pozbe oi wystawienie takiego druku

niemcy sa pierwsi do wyciagania kasy od ludzi nie znajacych prawa... spokojnie, przemysl wszystko a jak sie gupisz to prawnika poelcam.

mąż pracuje w niemczech i ma ubezpieczenie w aok i chciałby dopisać mnie z dziećmi do ubezpieczenia ale nie wiemy czy musze byc z dziećmi zameldowana w niemczech prosze o szybka odpowiedz

Ubezpieczenie rodzinne dzieci zamieszkałych w Polsce
Osoba pracująca na terenie Niemiec, ubezpieczona w niemieckiej ustawowej kasie chorych (np. AOK Nordost), posiada prawo do objęcia ubezpieczeniem rodzinnym małżonka i dzieci zamieszkałych w Polsce, jak również rodziców pozostających we wspólnym gospodarstwie domowym. Warunkiem jest, aby członkowie rodziny nie dysponowali własnym tytułem do ubezpieczenia w Polsce. W praktyce oznacza to, że nie pracują, nie posiadają statutusu osoby bezrobotnej, nie są emerytami, ani rencistami.

Jeżeli chodzi o ubezpieczenie rodzinne dzieci, DVKA, czyli niemiecka instytucja łącznikowa z siedzibą w Bonn, prezentuje stanowisko (na podstawie art. 32 Rozporządzenia UE 883/2004), że tytuł krajowy dający podstawę do objęcia ubezpieczeniem rodzinnym dzieci ma pierwszeństwo przed tytułem zagranicznym. A zatem rodzice nie mają prawa wyboru, u którego z nich dzieci będą ubezpieczone rodzinnie. Jeżeli jeden z rodziców dysponuje tytułem do ubezpieczenia w kraju zamieszkania dzieci, w takim przypadku tylko jemu przysługuje prawo do objęcia dzieci ubezpieczeniem rodzinnym. Stanowiskiem tym związane są ustawowe kasy chorych w Niemczech, w tym AOK Nordost.
Ubezpieczenie rodzinne dzieci zamieszkałych w Polsce – AOK Nordost – Twojej Kasie Zdrowia | Versicherung von Familienmitgliedern – AOK Nordost – Die Gesundheitskasse für Berlin, Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern

Nie wiem czy pamietacie mój przypadek moj mąż od kwietnia 2011 roku załozyl firme jednoosobowa do konca marca pracował w polce i od kwietnia zaczal w Niemczech ubezpieczenie zdrowotne zaczął płacic od sierpnia 2011r. Firma ubezpieczeniowa przesyla mu caly czas do zaplaty 1800eur. od 2009r. nie wiem jakim prawem ponieważ moj mąż w tych latach pracował w Polsce , wysłał juz im zaświadczenie z zus o oplacanych składkach do konca marca 2011 a oni dalej mu przesyłaja do zapłaty 1800euro .Czy może ktoś nam pomóc?

pamiętamy

Witam wszystkich , mój mąż od kwietnia tego roku założył firmę w Niemczech do końca marca pracował w Polsce. Ubezpieczenie zdrowotne zaczął płacić od sierpnia i teraz musi udowodnić ciągłość składek z PL. Czy może mi ktoś powiedzieć od czego zacząć i gdzie uderzyć?
czyli nadpłacić musi od kwietnia do sierpnia

ale od kwietnia do sierpnia góra powinien zapłacić 800 euro a nie 1800eur

jadzia28
Dlaczego mąż nie zgłosił się do ubezpieczalni celem wyjaśnienia sprawy

dzwonił tam , wyjaśniał , przesyłał fax z zus o opłaconych składkach a oni dalej mu przysyłaja do zapłaty od 2009r tłumacząc że jest taki obowiązek, ale ja czegos nie rozumiem męża nie było w 2009 ani 2010 zameldował się i założył firme od kwietnia 2011 a oni mu każą płacić od 2009

nie wiem gdzie on jest ubezpieczony ,ale chcą was naciągnąć

Witam;
problem kol. rozwiązany - ubezpieczenie w DKV - koszt 100 eur + za 50 eur wypadkowe z Ergo; ubezpieczenie w DKV jest właśnie dla obcokrajowców i jest to ubezp. na 5lat (tzw. Reisevers. - działa tak samo jak normalne ubezpieczenie za 300 eur - jedynie bez pflege i na 5 lat) no i nikt nie pyta o poprzednie ubezp./ciągłość; bez badań lekarskich. Najlepiej znaleźć polskiego brokera - oni wiedzą o co chodzi;)
pzdr

to jest ubezpieczenie tylko dla osob, ktore nie wiaza swojej przyszlosci z Niemcami. Po 5 latach nie bedziesz mogl przedluzyc tego ubezpieczenia, bedziesz 5 lat starszy, a stawki w ubezpieczeniach prywatnych nalicza sie wg wieku = bedzie o wiele wyzsza stawka (tak minimum 350 euro), a do panstwowego cie nie przyjma, bo nie masz ciaglosci w panstwowym

Jestem w de od końca grudnia. Do końca grudnia mieliśmy ubezp polskie. W grudniu mąz zakończył prace na etacie i zameldowaliśmy się w de. Bedąc u lekarza np z dzieckiem - płaciliśmy za wizytę prywatną. A teraz mąż dostał propoz pracy ale wymagają od niego podpisania umowy z krankenkasą. Słyszałam że w De obowiązek ubezp jest po 3 miesiącach pobytu, tj czy teraz podpisując umowę każą nam dopłacić do tyłu za kwiecień czy do daty zameldowania ??? mąż w lutym zarej sie w Arbeitsamt.

Czy jest tu jakaś KOMPETENTNA osoba, która zna odpowiedź na moje pytanie?????????? :rolleyes::rolleyes:

Powrót