Ubezpieczenie zdrowotne w niemczech!!!!!

• Autor wątku Autor wątku judit00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

judit00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich!
Potrzebuję pilnie Państwa pomocy!
Moja sytuacja przedstawia się następująco:

Mój narzeczony od ponad roku pracuje w Niemczech, prowadzi własną działalność (gewerbe). Mamy w planach zamieszkać razem w Niemczech. Jestem osobą bezrobotną nie pracowałam nigdy w Niemczech i nie planuje pracować. Chciałabym się dowiedzieć co powinnam zrobić aby mieć ubezpieczenie zdrowotne.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Narzeczony? Wiec najlepiej slub wziac w koncu:) Wtedy masz za darmo ubezpieczenie rodzinne - jego. W innym przypadku zglaszasz sie do dowolnej ubezpieczalni (jest ich sporo) i ubezpieczasz sie. Ale to nie jest wtedy tanie - od 150 do 250 euro miesiecznie.

P.S.
W niemczech nei mozna zyc bez ubezpieczenia za co grozi kara w postaci placenia wstecz od momentu zameldowania.

prywaciarz w Niemczech nie ma obowiązku płacenia składek emerytalno-zdrowotnych to jest jego prywatna sprawa , ale zatrudnionych już obowiązkowo musi!

Roybusch, nie wyspisus bdzur!

W Niemczech jest ustawowy obowiazek posiadania ubezpieczenia chorobowego, dla wszystkich, rowniez dla prywaciarzy.

Prywaciarze nie musza jedynie placic ubezpieczenia rentowo-emerytalnego, jesli nie chca

Narzeczony? Wiec najlepiej slub wziac w koncu Wtedy masz za darmo ubezpieczenie rodzinne - jego.

jak ma prywatne przy Gewerbie to na pewno nie

Hmm... czyli pozostaje ślub albo ubezpieczenie prywatne?? Czy płacąc za ubezpieczenie prywatne nikt się nie doczepi skąd mam środki finansowe skoro nie pracuję?

witam
chciałabym uzyskać odpowiedź na następujące pytanie, otóż
mój mąż pracuje w Holandii, a ja jestem w Polsce, planujemy zamieszkać w Niemczech ale on dalej pracował by w Holandii, chciałam sie dowiedzieć czy należy mi się ubezpieczenie zdrowotne, i jak by on wykupił ubezpieczenie prywatne to czy by mnie obejmowało, dodam ze długo staramy się juz o dziecko, dlatego pytam o ubezpieczenie , jakby miało sie nam w końcu udać :)
z góry dziękuje :)

skoro pracuje tam to musi swoje ubezpieczenie przenieść do Niemiec (Dokument S1 )

i jak by on wykupił ubezpieczenie prywatne to czy by mnie obejmowało

nie , prywatne nie obejmuje członków rodziny

podwójne ubezpieczenie jest niezgodne z przepisami EU
Przepisy unijne zawierają zasady dotyczące ustalania ustawodawstwa właściwego, czyli ustalania, w jakim kraju jesteś ubezpieczony, jeśli pracujesz lub prowadzisz firmę w jednym lub wielu państwach UE, EOG lub Szwajcarii.
Zgodnie z tymi przepisami, podstawową zasadą dla ustalenia właściwego ustawodawstwa w dziedzinie ubezpieczeń jest zasada miejsca wykonywania pracy (lex loci laboris) – oznacza ona, że podlegasz ubezpieczeniu społecznemu i zdrowotnemu oraz płacisz składki do systemu ubezpieczeń w państwie, w którym pracujesz.
Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej / Koordynacja Systemów Zabezpieczenia Społecznego / Unia Europejska / Ustawodawstwo

w niemieckiej "państwowej " kasie chorych wygląda to tak
prawo do ubezpieczenia rodzinnego według przepisów prawa niemieckiego mają tylko członkowie rodzin zamieszkujący na terenie Niemiec oraz członkowie rodzin pracowników przygranicznych.
Ubezpieczenie rodzinne w Niemczech – AOK Nordost – Twojej Kasie Zdrowia | News – AOK Nordost – Die Gesundheitskasse für Berlin, Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern

on będzie miał holenderskie przeniesione do DE, pytaj w tym dziale

http://forumprawne.org/europa-zachodnia/

Ostatnia edycja:
Powrót