Ubezpieczenie zdrowotne

• Autor wątku Autor wątku viola2710
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

viola2710

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Jestem zarejestrowana w Urzedzie Pracy i do końca sierpnia odbywam staż, studiuje i ubezpieczenie zdrowotne mam to rodzinne,jestem wpisana w mamy legitymacje. Moja mama wyjeżdża za granice we wrześniu i w związku z tym czy ja będę ubezpieczona jak ona wyjedzie czy np.mam sobie założyc własną legitymacje ubezpieczeniowa i czy moge to zrobic?

A z jakiego tytułu mama podlega ubezpieczeniu zdrowotnemu i czy w związku z wyjazdem ustaje jej tytuł ubezpieczenia zdrowotnego?

Mama ma własną działalnośc-pośrednictwo finansowe i chce je zawiesic lub zamknąc zanim wyjedzie. Czy jeżeli je zawiesi to nie będzie miała ubezpieczenia zdrowotnego?

Jak na razie nie ma w systemie możliwości zawieszenia działalności gospodarczej. W związku z tym będzie miała tytuł ubezpieczenia zdrowotnego do momentu wyrejestrowania działalności - będzie też w tym czasie zobowiązana do opłacania składek na ubezpieczenie zdrowotne.

Witam!!! chciałam sie zapytac, zarejstrowałam sie w urzedzie pracy i chce isc na staż,ubezpieczenie zdrowotne mam rodzinne jestem wpisana w legitymacje meża, Pani rejestrujaca mnie poinformowała że musze sie wyrejstrowac z ubezpieczenie meża czy jest to konieczne,bo ja jednak bym nie chciala tego robic bo strace ubezpieczenie

obowiązujące przepisy mówią wyraźnie,że jeśli jestes zarejestrowana jako osoba bezrobotna, to płatnik, u którego jesteś zgłoszona jako członek rodziny do ubezp. zdrowotnego (w tym przypadku u mamy), powinien Cie wyrejetrowac,
a to dlatego,że jako bezrobotna jesteś zgłaszana do ubezp. zdrowotnegoi nie tracisz tego ubezpieczenia, a nie można byc zarejestrowanym w dwóch miejscach,
jeśli masz rodzinna legitymacje ubezpieczeniową, to tam UP może dokonac potwierdzenia wpisu,
jesli nie masz swojej leg., to juz teraz się ich nie wystawia,
zgłoszenie do ubezp. zdrowotnego z UP+raport RMUA będzie Twoim dowodem ubezpieczenia dokumentującym prawo do świadczeń zdrowotnych

Dziękuje za odpowiedz. A czy jak sie nie wyrejstruje z ubezpieczenia rodzinnego czy mnie sprawdzą, bo jak strace ubezpieczenie w UP to nie bedę nigdzie ubezpieczona.

Jak stracisz ubezpieczenie w PUP to znów się zarejestrujesz u mamy - pod warunkiem, że się uczysz.

... skąd ta "mama" się wam wzięła? Ja widzę, że jest "u męża" :) Ale w tym zakresie zasady takie same i u mamy i u męża.

no tak, chodziło o męża, a nie mamę :)), ale jak piszą przedmówcy, rejestrując się w UP musi Cię wyrejestrować z ubezp zdrowotnego mąż, jeśli UP Cię wyrejestruje, to znowu zgłosi Cię mąż,
podwójne zgłoszenie wyczai zus i będzie się czepiał, więc lepiej od razu załatwić jak należy

Powrót