ubezpieczenie zdrowotne

• Autor wątku Autor wątku filth
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

filth

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Bardzo proszę o radę:
Jestem osobą bezrobotną bez prawa do zasiłku. Mam dwóch synów: jeden
studiuje, drugi jest uczniem liceum. Mąż odszedł od nas osiemnaście lat
temu (nie mamy rozwodu ani orzeczonej separacji). Najprawdopodobniej obecnie przebywa za granicą, w Austrii. Niedawno w Urzędzie Pracy poinformowano mnie, że skoro jestem mężatką to mąż powinien nas ubezpieczyć. Co w tej sytuacji powinnam zrobić?

Z góry dziękuje za pomoc

Właśnie w taki sposób urząd pracy próbuje uniknąć płacenia składki za osoby bezrobotne bez prawa do zasiłku. Numer stary jak świat.
Proszę przedstawić swoją sytuację w urzędzie pracy. Sam fakt, że pozostaje się w związku małżeńskim nie świadczy o tym, że małżonek ma prawo do ubezpieczenia zdrowotnego.

składke na ubezpieczenie zdrowotne bezrobotnych niepobierających zasiłku lub stypendium oraz osób niepobierających zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego, z przyczyn określonych w art. 27 ust. 1 pkt 3-6 i ust. 2 ustawy z dnia 14 grudnia 1994 r. o zatrudnieniu i przeciwdziałaniu bezrobociu, opłaca właściwy urząd pracy;

Dodam tylko, że jeśli znowu padnie taka propozycja ze strony urzędnika, to proszę zażądać tego na piśmie z podaniem podstawy prawnej.
Nie Pani jedna się z tym spotkała, ale na piśmie takiego żądania nie dostał chyba nikt.

Powrót