Ubezpieczenie zdrowotne.

• Autor wątku Autor wątku Radek2901
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Radek2901

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam

Sytuacja wygląda tak: 31 marca zdałem egzamin dyplomowy na studiach, co równoznaczne jest z ukończeniem studiów. Dodam, że mam 23 lata i byłem zgłoszony do ubezpieczenia zdrowotnego w zakładzie pracy ojca, z tytułu tego, że jeszcze się uczyłem. Słyszałem, że do prawa, do świadczeń zdrowotnych mam tylko 30 dni po ukończeniu studiów, więc zarejestrowałem się 6 dni temu w urzędzie pracy. Głównie po to by mieć ubezpieczenie zdrowotne. Teraz się dowiedziałem, że po ukończeniu studiów mam prawo to korzystania ze świadczeń zdrowotnych jeszcze przez 4 miesiące od zdania egzaminu dyplomowego. I teraz mam pytanie: Jeżeli się zarejestrowałem w urzędzie pracy i bym się np. jutro wyrejestrował to czy nadal będę miał prawo do korzystania świadczeń opieki zdrowotnej przez te 4 miesiące od ukończenia studiów? czy tylko 30 dni od przestania bycia osobą bezrobotną?
Bo w najbliższym czasie prawdopodobnie wyjadę na 2 miesiące zagranicę, i nie miałbym jak w tym czasie zgłaszać się w urzędzie pracy, dodam iż nie miałbym żadnych dokumentów by przedstawić w urzędzie pracy przyczyny nie stawienia się w danych terminach. Dlatego ważne jest dla mnie to czy mam nadal prawo do korzystania ze świadczeń do opieki zdrowotnej przez 4 miesiące od ukończenia studiów.

Ostatnia edycja:
Powrót