Ubezpieczenie - zerwanie umowy

• Autor wątku Autor wątku kolan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kolan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, Mam problem kupiłem samochód i właściciel od którego kupiłem ten samochód bez mojej wiedzy przesłał ubezpieczycielowi moje dane, bo sam zerwał z nimi umowę. Teraz dostałem umowę pocztą i muszę zapłacić do 8 lutego składkę jeśli nie to zapłacę 1000 euro kary, takie same konsekwencje będą jeśli nie podpisze umowy lub będę chciał ją zerwać chociaż żadnej umowy z nimi nie zawierałem. A chodzi o ubezpieczenie w Hestii.

[cytat="kolan"]..właściciel od którego kupiłem ten samochód bez mojej wiedzy przesłał ubezpieczycielowi moje dane.... Teraz dostałem umowę pocztą i muszę zapłacić do 8 lutego ... takie same konsekwencje będą jeśli nie podpisze umowy lub będę chciał ją zerwać chociaż żadnej umowy z nimi nie zawierałem. A chodzi o ubezpieczenie w Hestii.[/cytat]

Sprzedawca powiadamia zakład ubezpieczeń o fakcie zbycia pojazdu i o danych osobowych nabywcy. Na zgłoszenie do TU faktu sprzedaży nie potrzebna jest Twoja zgoda.
Do 30 dni od zakupu masz prawo wypowiedzieć umowę ubezpieczenia i za to nie ma żadnej kary.
Jeżeli nie wypowiesz umowa jest automatycznie przepisywana na Ciebie.

A co to za kara? Za co? Za nieopłacenie składki w terminie grożą tylko odsetki ustawowe i ewentualnie koszty egzekucji, jeśli oddadzą to do egzekucji komorniczej.
Zaś co do składki do 8.02 to być może chodzi o to, że poprzednia umowa się skończyła i zawarła się kolejna.

Powrót