ubezpieczenie

• Autor wątku Autor wątku agnieszkabon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agnieszkabon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam ! Mój mąż pracuje w niemczech na stałe ja mieszkam z dziećmi w polsce i nie pracuje czy mąż może zgłosić mnie i dzieci do ubezbieczenia niemieckiego !!

Chciałbym się dowiedzieć, w którym momencie zaczyna obejmować ubezpieczenie pracownika. Czy w momencie podpisania umowy o pracę i kiedy pracodawca musi dostarczyć pracownikowi "jakieś" dokumenty potwierdzające ubezpieczenie.

a dlaczego pracodawca ? przecież kasę chorych wybiera się samemu
idziesz z umowa i zalatwione

Dzięki za wyjaśnienie. Zatem jeszcze jedno pytanie: Z umową zgłaszam się do kasy w miejscowości gdzie pracuję czy tam gdzie jest zarejestrowama firma? np firma ma siedzibę w Berlinie a ja pracuję w Hamburgu.

Wszystko jednoczy w Hamburgu czy w Berlinie: idziesz do wybranej przez ciebie "panstwowej" kasy chorych, wypelniasz wniosek o czlonkostwo, przy podpisywaniu umowy o prace podajesz, ze chcesz nalezec do takiej a takiej kasy chorych, pracodawca automatycznie odprowadza cala skladke (ktora placisz ty w polowie, a on w polowie) do tej kasy chorych i z chwila wplyniecia pierwszej skladki jest czlonkiem od momentu podjecia pracy

Powrót