Ubezpieczenie

• Autor wątku Autor wątku mopsiu001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mopsiu001

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie, mam do państwa pytanie, gdyż w naszym cudownym NFZ nikt nie potrafi udzielić mi odpowiedz, otóż moja mama pracowała w Polsce, ja studiowałem i ubezpieczenie zdrowotne miałam na mamę, teraz mama dostała prace w Niemczech i od 1 marca jest tam oficjalnie zatrudniona, i moje pytanie brzmi: Gdzie powinienem sie zgłosić i czy nadal będe mógł korzystać z ubezpieczenia zdrowotnego na moją mamę ?

Pozdrawiam Serdecznie

To zależy od ubezpieczyciela Niemieckiego

O ile wiem, mozna sobie w roku do 8tysiecy euro dorobic i nietrzeba placic z tego podatku.
-Jako hausfrau jestem u meza ubezpieczona w kasie chorych,czy mozna soebie prywatnie to 8 tys e rocznie dorobic,i czy potrzebuje extra kase chorych?? ,czy moge zostac u meza dalej ubezpieczona??

Mylisz dwa pojecia: kwota wolna od podatku od wynagrodzenia i kwota wolna od obowiazku odprowadzana ubezpieczen spolecznych. Ta sa rozne kwoty.

Tylko jeden Minijob, ktory miesiecznie nie przekracza zarobkow 450 euro, jest wolny od ubezpieczen spolecznych, jak tylko przekroczysz ta kwote o 1 euro, bedziesz musiala odprowadzac wlasne skladki do kasy chorych i ubezpieczenia emerytalnego. I dodatkowo jak przekroczysz te ok. 8 tys. rocznie, bedziesz placic dodatkowo podatek od wynagrodzenia.

OK.Ale jak jestem podpieta u meza w pracy do kasy chorych,i jek sobie dorobie prywatnie 300-350e to czy to jest legalne, i czy tak mozna bez MINIJOB.Bo jedni pisza ze mozna sobie dorobic do 350e i ze nietrzeba extra kasychorych i podatku oplacac,a inni znowuz ze to jest praca na czyrno!?i juz niewiem:/

Co to znaczy prywatnie ? Na czarno ? Nie rozumie ...:wow:Z tego co ja wiem mozna miec kilka Mini job...Wazne jest to zeby suma nie przekroczyla 450 euro miesiecznie.

Przez interne sobie do 350e dorobic prywatnie(ze niemam pracodawcy)zadnej umowy o prace.

Powrót