ubezpieczenie

• Autor wątku Autor wątku star1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

star1

Użytkownik
Odpowiedzi
54
witam, mój mąż pracuje w Niemczech na UoP, czy może mnie ubezpieczyć (aktualnie też jestem w niemczech ale nigdzie nie pracuję) ? jeśli tak to co powinnam zrobić ?

Jeśli jesteście małżeństwem, to w Krankenkasse mąz musi zgłosić Panią do tzw. ubezpieczenia rodzinnego, ale pod warunkiem, że pracuje na niemieckiej umowie na ponad 450 E

Czyli jeśli chciałabym pracować na tzw mini job (450e) to nie może mnie on ubezpieczyć ? Tylko musze sama opłacić sobie podstawowe ubezpieczenie ? Czy to chodzi o zarobki męża ? Ze ma on zarabiać ponad 450 E ? ;)

Ostatnia edycja:
Maz musi byc na umowie o prace (a nie na dzialalnosci gospodarczej) zarabiac powyzej 450 euro i byc ubezpieczony w tzw. ustawowej kasie chorych, a ty musisz byc niepracujaca albo na JEDNYM minijobie ponizej 450 euro miesiecznie, wtedy mozesz sie ubezpieczyc u meza za darmo

ma uop i zarabia więcej niż 450 E jest ubezpieczony w aok co powinnam zrobić gdzie sie udać zeby moc sie w ten sposób ubezpieczyć ?

I ile takie ubezpieczenie kosztuje ? Bo rozumiem ze zostanie odliczone od wypłaty męża co miesiąc ?

Udac sie do AOK. Nie kosztuje nic dodatkowo.

Powrót