ubezpieczenie??

• Autor wątku Autor wątku MaLinaSH
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MaLinaSH

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie.
Mam pytanie odnosnie ubezpieczenia zdrowotnego. Jestem zameldowana w Niemczech od 3 miesiecy. W Arbeitsamtcie zameldowano mnie na arbeitslose 2. Niestety podobno nie przysluguje mi zadne ubezpieczenie. Moja siostra w zeszlym roku dostala z AOK ubezpieczenie oraz darmowy sprachkurs. Nie wiem co dalej poniewaz aktualnie nie posiadam zadnego ubezpieczenia. Czy moze mi ktos jakos pomoc i cos doradzic??
Z gory dziekuje!!

jezeli otrzymala Pani pozytywna decyzje o przyznaniu zasilku dla bezrobotnych (Arbeitslosengeld II, Harz IV), to jest Pani automatycznie ubezpieczona przez Panstwo.

tak, skladki sa automatycznie odsylane do AOK

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jest to barzo dziwne poniewaz bylam w AOK i mi powiedzieli ze musze sie ubezpieczyc sama.. Metlik juz mam w glowie od tego wszystkiego..
:mad:

ja pierwsze slysze ze ktos pobierajacy ALGII te pare groszy, musi sam sie ubezpieczyc...to polowa zasilku na ubezp trzeba by dac.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
no zapytam. w poniedzialek wybieram sie znow do urzedu to zobaczymy.. chociaz watpie ze cos zalatwie bo juz kilka razy tam bylam i sie pytalam co mam robic. worek bez dna ta biurokracja tutaj..:rolleyes:

izabela sylwia i belunia maja racje, jesli posiada pani decyzje o przyznaniu swiadczenia ALGII to automatycznie jest pani ubezpieczona przez panstwo
mili ludkowie z aok chcieli po prostu podniesc sobie dochody bo od nich wszyscy uciekaja ;)

No tak.. Bylam wczoraj w urzedzie i mi powiedzieli ze musze czekac na pismo od nich..Niestety ale zameldowana juz jestem w Arbeitsamtcie od ponad miesiaca a zadnego pisma jeszcze mi nie dostarczono.. Takze juz nie wiem co dalej robic:(

a na jakie pismo z BafA pani czeka? o przyznaniu swiadczenia?

Powrót