Ubezpiecznie OC, bardzo skomplikowane

• Autor wątku Autor wątku mantiuk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mantiuk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Mam bardzo skomplikowany problem. Niedawno sprzedałem swój samochód i wziąłem w rozliczeniu inny. Niestety samochód nie ma ważnego OC. Sprawa wygląda tak że poprzedni właściciel kupił samochód kilka miesięcy temu, przerejestrował go na siebie ale nie przepisał ubezpieczenia i nie opłacił drugiej raty. Teraz ja mam ten samochód samochód i zamierzam go sprzedać. Mam umowe kupna-sprzedarzy i zapłacony Urząd Skrarbowy. Samochód nie jest zarejestrowany na mnie, w dowodzie jest poprzedni właściciel a na ubezpieczeniu jeszcze wcześniejszy. Czy mogę sprzedać samochód bez ubezpieczenia i kto poniesie konsekwencje za nie opłacone OC?

Za brak OC ponosi odpowiedzialność zawsze bieżący właściciel, więc w tym wypadku, jeśli po kupnie samochód nie miał OC, to Ty też poniesiesz konsekwencje.
Nieopłacenie drugiej raty nie oznacza, że OC staje się nieważne (to nie jest AC). Na jaki okres zawarta była ta "niedopłacona" polisa?

Drugą ratę trzeba było zapłacić do 14 sierpnia, ubezpieczenie jest zawarte do 14.02.2009. Ja mam na umowie datę 11 pażdziernika. Osoba która chce kupić ode mnie samochód chce zawrzeć jutro umowę na OC u innego ubezpieczyciela. Czy grozi mi za to jakaś kara?

mantiuk napisał:
Drugą ratę trzeba było zapłacić do 14 sierpnia, ubezpieczenie jest zawarte do 14.02.2009. Ja mam na umowie datę 11 pażdziernika. Osoba która chce kupić ode mnie samochód chce zawrzeć jutro umowę na OC u innego ubezpieczyciela. Czy grozi mi za to jakaś kara?
Nie, bo OC jest ważne do 14.02.2009. Kwestia drugiej składki to jedynie odsetki ustawowe od tej kwoty.
Niech kupujący wypowie najpierw obecne OC (po kupbie oczywiście), bo inaczej będzie miał podwójne OC.

Czy z nieopłaconą drugą ratą ubezpieczenia można w tej chwili poruszać się tym samochodem?

Powrót