Ubezpiecznie

• Autor wątku Autor wątku Kapero
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kapero

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie!
Mili państwo mam pytanie.Mój tata jest zarejestrowany na umowę o prace w Niemczech i teraz pytanie. Jakie dokumenty potwierdzają moje(jestem studentem) ubezpieczenie przez tatę. Za tydzień czasu wybieram się na kompleksowe badania do poradni ortopedycznej i wymagane będą dokumenty przedstawiające moje ubezpieczenie.
Proszę o szybką odpowiedź.
Pozdrawia i z góry dziękuję !!

no chyba karta ubezpieczeniowa,
rodzice i dzieci takowe posiadaja

A jeżeli mój tata dostał tylko taką kartę? To wystarczy,że okaże jego u nas w poradni?

normalnie dostaja rodzice i dzieci.
Nie wiem jak w Pl,ale u nas jest niemozliwe zeby dziecko zostalo przyjete na rodzica karcie ,kazdy ma osobna.
Moze tata nie zglosil Ciebie w ubezpieczalni,bo trzeba by dolaczyc akt urodzenia dziecko,wtedy kazdy dostaje swoja karte.
Znam tez osoby z PL,ktorych rodzice pracuja w De i tam kazdy ma niemiecka karte ubezp.

W polskiej poradni.
Czyli jeżeli pokaże mojego taty kartę mogą mnie nie przyjąć u lekarza?

Czyli co, ty jestes zameldowany w Polsce, a twoj tato pracuje w Niemczech i tam jest ubezpieczony? To wydaje mi sie, ze twoj tato powinien wziasc z niemieckiej ubezpieczalni karte ubezpieczeniowa na ciebie, ty powinienes sie zarjestrowac w NFOZ w Polsce na podstawie tej karty i dostaniesz jakas polska legitymacje ubezpieczeniowa, tak na karte ojca to raczej nie, a jesli juz, to tylko w naglych przypadkach, bo potraktuja cie jako niemieckiego turyste w Polsce, ktory ma prawo do bezplatnej opieki tylko w naglych przypadkachz.

Zadwzon do NFOZ i sie zapytaj, to ci powiedza z pierwszej reki jak to zrobic

Powrót