Ubezpieczyciel nie wskazał szkody całkowitej

• Autor wątku Autor wątku 19player91@wp.pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

19player91@wp.pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Krótkie zdanie radcy prawnego który prowadzi moja sprawę w sądzie:
"Oczywistym jest, że Allianz nie wskazał Panu od początku, iż jest to szkoda całkowita o czym wiedzieli, ale próbowali zapłacić Panu w ten sposób jak najmniej"

Sprawa w sądzie jest o zaniżona wycenę szkody i biegły sądowy wyliczył kwotę gdzie ja i strona pozwana nie kwestionowaliśmy decyzji biegłego.
Ale po tym pozwany wprowadził dokument że jest to szkoda całkowita wcześniej nigdy mi tego dokumentu nie przedstawiano i nie było takiej propozycji a oczywiście bym z takiej skorzystał.

Proszę o pomoc jakąkolwiek poradę mam niecałe dwa tygodnie.

Jako że udowodniłem przed sądem że ubezpieczyciel zaniżył wartość szkody pojazdu i ubezpieczyciel nie wskazał że będzie to szkoda całkowita tym samym powództwo było konieczne do wytoczenia.
Podobno jest zasada która wynika z orzecznictwa z którego wynika jeżeli pozwany dał powód do wytoczenia sprawy i było to niezbędne do dochodzenia swoich praw pomimo tego że cofnę powództwo to uznaje się pozwanego za stronę za stronę przegraną.

Dla mnie to ma sens bo tak jak wspominałem skorzystałbym ze szkody całkowitej i sprawy w sądzie by nie było ale że nie przedstawili mi takiej oferty tylko dopiero w sadzie no to nie chcę być stratny.

Radca prawny który prowadzi sprawę napisał mi że są trzy opcje:
1. kontynuować sprawę i próbować kwestionować opinię biegłego.
2.kontynuować sprawę i nie kwestionować opinii biegłego (proszę jednakże zwrócić uwage, iż biegły podał dwie kwoty wartości pojazdu po wypadku jedną metodą ekspercką, drugą rynkową na ponad 7 tyś złotych - allianz może wnioskować o uznanie tej kwoty za miarodajna do wyliczenia szody całkowitej, a co za tym idzie postawić wniosek, iż zapłacili Panu wiecej niż różnica w wartości samochodu sprzed i po szkodzie)
3. cofnąć powództwo co będzie się wiązało z naliczeniem kosztów sądowych od Pana na rzecz allianz.

i jeszcze zdanie

"Oczywistym jest , że Allianz nie wskazał Panu od początku, iż jest to szkoda całkowita o czym wiedzieli, ale próbowali zapłacić Panu w ten sposób jak najmniej"

czy mam tylko te trzy opcje? tak jak wcześniej pisałem nie dali mi szkody całkowitej a jakby dali to sprawy w sądzie by nie było bo bym z tej całkowitej skorzystał.

Powrót