Ubezpieczyciel odmawia wypłaty całości środków

• Autor wątku Autor wątku _TrumpeT_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

_TrumpeT_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Miałem kolizje drogową z nie mojej winy w której ucierpiał mój samochód. naprawa jest z OC sprawcy. Serwis w którym naprawiany jest samochód zażądał ode mnie sporej sumy pieniędzy za rzekomą "amortyzacje części" np. tłumik które nie były nowe. Napisałem odwołanie do ubezpieczyciela jednak ten odmawia wypłaty całości środków. Poszukałem trochę w internecie i natknąłem się np na:
Kod:
Zgodnie z art. 415 kodeksu cywilnego (k.c.), kto ze swej winy wyrządził drugiemu szkodę obowiązany jest do jej naprawienia. Na mocy art. 822 k.c. posiadacz polisy OC odpowiada za szkodę solidarnie z zakładem ubezpieczeniowym. 

Świadczy o tym utarte orzecznictwo, w tym wyrok Sądu Rejonowego w Przemyślu z dnia 18.02.2010 r. (sygn. akt I C 176/09) czy uchwała składu siedmiu sędziów Sądu Najwyższego z dnia 12.04.2012 r. (sygn. akt III CZP 80/11.)

Stanowisko w sprawie tzw. potrąceń amortyzacyjnych, dokonywanych przez zakłady ubezpieczeń podczas likwidacji szkód w ramach OC, wyraził też Rzecznik Ubezpieczonych na swojej stronie internetowej:www.rzu.gov.pl.

Podsumowując. Poszkodowany, który nie przyczynił się do powstania szkody, ma prawo do naprawy samochodu przy użyciu nowych części, bez konieczności ponoszenia dodatkowych kosztów.

Gdyby nie zdarzenie, nie miałby potrzeby wymiany np. opon. Dolegliwości związane z holowaniem samochodu, nadzorowaniem naprawy, petraktowaniem z ubezpieczycielem, brakiem sprawnego pojazdu - czyli generalnie z wyrządzeniem szkody winny zostać maksymalnie ograniczone. 

Celem odszkodownia jest nie tylko przywrócenie funkcji estetycznej i technicznej pojazdu, ale odtworzenie jego wartości sprzed zdarzenia. Samochód po kolizji czy wypadku, naprawiony w najlepszym nawet serwisie i tak traci na wartości. W ramach likwidacji szkody poszkodowany, poza kosztami naprawy pojazdu,  dochodzić może i wypłaty różnicy między wartością samochodu przed uszkodzeniem i po naprawie. 

Orzecznictwa sądów: http://www.rzu.gov.pl/orzecznictwo/art-363-naprawienie-szkody/Amortyzacja__20969

Chciałbym zatem wytoczyć proces ubezpieczycielowi aby móc naprawić samochód bez ponoszenia kosztów.
Moje pytania:
1. Czy ktoś zna jakąś przyzwoitą kancelarię prawną z Warszawy która mogłaby mnie reprezentować?
2. Czy mogę ubiegać się w sądzie o zwrot wszystkich kosztów jakie poniosę na rzecz kancelarii? mam na myśli nie tylko zwrot kosztów zastępstwa procesowego ale np. koszty za przygotowanie i wniesienie pozwu, jakie zażąda kancelaria.

Powrót