ubezwlasnowolnienie a dług telefonii

• Autor wątku Autor wątku o.sta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

o.sta

Użytkownik
Odpowiedzi
104
Witam! Mam w rodzinie osobę całkowicie ubezwłasnowolnioną przebywającą od roku w szpitalu psychiatrycznym. Osoba ta zawarła 2 umowy z Polkomtelem (kiedy nie wiem) i od roku nie opłaciła( bo przebywała w szpitalu)za telefon kwoty 330 zł, z terminem płatności na 7.07.2014 i 5.08.2014.Polkomtel wystawił notę obciążeniową za zerwanie umowy na kwotę 2.200zł. Sprawa o ubezwłasnowolnienie trwała rok, teraz złożyłam wniosek do Sadu o opiekę i zarząd majątkiem ubezwłasnowolnionego.W tym czasie Polkomtel już skierował sprawę do windykacji , kwota wzrosła do 2741zł. Na ten czas ja nie mam legitymacji prawnej do prowadzenia rozmów z kimkolwiek.Chciałabym(jesli zostanę opiekunem) a windykator wystąpi do Sadu o nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym złożyć sprzeciw i powołać się na wadliwe obciążenie kwotą 2200zł przez operatora z przyczyn losowych, niezależnych od klienta. Wspomnę , że to nie jedyny dług, ale o innym póżniej. Czy mam szansę wygrać z GetBac?

o.sta napisał:
Polkomtel wystawił notę obciążeniową za zerwanie umowy na kwotę 2.200zł. Sprawa o ubezwłasnowolnienie trwała rok, teraz złożyłam wniosek do Sadu o opiekę i zarząd majątkiem ubezwłasnowolnionego.W tym czasie Polkomtel już skierował sprawę do windykacji , kwota wzrosła do 2741zł.
Po roku taki wzrost?
o.sta napisał:
Czy mam szansę wygrać z GetBac?
Bez obejrzenia dokumentów nikt tego konkretnie nie oceni. Ja coś doradzę: po pierwsze trzeba też widzieć umowę i ten zapis o "karze umownej" - jeśli jest wprost "kara umowna" to sprawa w całości do wygrania, po drugie nie wierz w nic co mówi Getback a zwłaszcza w kwoty przez nich podawane.

Dziękuję bardzo za informacje! Jestem w posiadaniu noty obciązeniowej z 22. 08.2014 roku wystawionej przez Polkomtel , a w tresci tej noty pisze:Kara niedotrzymania wart.promocji(tu numer dwóch telefonów) i kwota w rozbiciu 2 numery telefonów,co daje kwotę 2200zł. Znalazłam jedną umowę, dotyczącą jednego numeru i jest w niej napisane w tabelce kara umowna 1470 zł. Jeśli jakieś sugestie, to bardzo proszę o odpowiedz.

Trzeba by widzieć tę umowę aby mieć pewność

Witam! Nurtuje mnie jeszcze jedno,operator precyzując umowę zabezpiecza się wpisując kary umowne za zerwanie umowy w nie przewidzianym terminie.Choroba nie wybiera,i jeśli z przyczyn losowych ,,choroba,, taka umowa zostaje zerwana to obciążenie karą umowną jest co najmniej niestosowne. Czy w sprzeciwie mogę podnieść przyczyny losowe ,,choroba,,?Za wszystkie sugestie bardzo dziękuję.

o.sta napisał:
Czy w sprzeciwie mogę podnieść przyczyny losowe ,,choroba,,?
Wszystko możesz podnieść, tylko akurat ten argument nie ma żadnego znaczenia dla sprawy.
o.sta napisał:
to obciążenie karą umowną jest co najmniej niestosowne.
Pomyśl. Tam gdzie jest dłużnik, jest też wierzyciel. Niestosownym by było, gdyby z powodu choroby dłużnika, straty miał ponosić wierzyciel.
Jednak, tak jak wyżej wspomniała amelia, kary umowne przy zobowiązaniach pieniężnych są z mocy prawa nieważne. Sprawa więc do wygrania przez dłużnika w sądzie.
Chyba, że to nie jest kara umowna, a np. "zapłata za usługę pełnej ceny, z uwagi na niedotrzymanie warunków promocji". Też bym się bronił, wykazując, że to w istocie eufemistyczne nazwanie nielegalnej kary umownej (obejście prawa). Nie wiem jednak, co na to sąd.

Witam! Do skrzynki ubezwłasnowolnionego przyszło zawiadomienie o złożeniu wniosku o wszczęciu egzekucji komorniczej,jest tam sygn akt z Sądu w Lublinie.Napisałam wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia SP,oraz zażalenie na klauzulę wykonalności podnosząc zarzut niedoręczenia nakazu zapłaty , gdyż pozwany przebywał w szpitalu.Roszczenie nie jest przedawnione.Pozwany zalega z 3 fakturami na kwotę 327zł i z tym się zgadzam.
Nie zgadzam się z obciążeniem pozwanego karą umowną na kwotę 2104,50zł; Nie umiem w SP tego uzasadnić.Na chwilę obecą do zapłacenia jest kwota 3.635 zł Może ktoś pomoże napisać sprzeciw, a może trzeba najpierw sprawdzić w e sądzie czy pod taką sygnaturą jest ta sprawa?Jeśli ktoś mógłby pomóc to bardzo proszę.Nie wiem też czy zgadzająC się z 3 fakturami niezapłaconymi powinnam je podłączyć do SP, i czy notę wystawioną na karę też powinnam podłączyć do SP.

o.sta napisał:
Napisałam wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia SP,oraz zażalenie na klauzulę wykonalności podnosząc zarzut niedoręczenia nakazu zapłaty ,
Zażalenie na klauzulę znacząco opóźni rozpoznanie sprawy na tym etapie. Sugeruję cofnąć wniosek w przedmiocie zażalenia
o.sta napisał:
Nie zgadzam się z obciążeniem pozwanego karą umowną na kwotę 2104,50zł; Nie umiem w SP tego uzasadnić.Na chwilę obecą do zapłacenia jest kwota 3.635 zł Może ktoś pomoże napisać sprzeciw, a może trzeba najpierw sprawdzić w e sądzie czy pod taką sygnaturą jest ta sprawa?
Zadzwoń do Lublina, zapytaj. Getback często ściemnia.
Gdyby nakaz rzeczywiście był, zaskarżasz nakaz w całości i zarzucasz że roszczenie jest nienależne. Na ten moment wystarczy.

Dziękuję za informację Amelii 213 Sprawdziłam telefonicznie w sądzie w Lublinie nakaz zapłaty prawomocny z klauzulą wykonalności.
Amelio! proszę czy mam SPRZECIW zlożyć na formularzu, czy na kartce napisać.

Przyznam, że nieco nietypowa sytuacja. Myślę, że tutaj właściwym będzie wniosek o przywrócenie terminu wraz ze sprzeciwem, z twojej strony jako opiekunem i przedstawicielem prawnym pozwanego. Do e-sądu nie ma formularzy.

Amelio 2013 Witam! Nakaz jest prawomocny i opatrzony klauzulą wykonalnośći czy nie powinnam wnieść zażalenia na nadanie klauzuli? Proszę o wskazówki

Jak we wcześniejszym poście. I żadne zażalenie.

Witam Amelia! Nie wiem czy do odpisu wniosku o przywrócenie terminu do e sądu dla strony przeciwnej też dołączyć wszystkie załączniki i odpis nakazu zapłaty? Proszę o podpowiedz.

Dołącz. Oczywiście pamiętaj też o sprzeciwie

Witam! Otrzymałam z Lublina Postanowienie, w którym sąd postanawia: 1/ odrzucić wniosek o przywrócenie terminu, 2/ przekazać sprawę do sądu rejonowego.W punkcie 1 nie doszło do doręczenia przesyłki pozwanemu o czym sąd nie miał wiedzy wydając zarządzenie o stwierdzeniu doręczenia przesyłki dla pozwanego w trybie art 139 &1 k.p.c. Tym samym nie rozpoczął biegu termin do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty,z tego względu wniosek o przywrócenie terminu został odrzucony.Jednocześnie sprzeciw uznano za skutecznie złożony jeszcze przed rozpoczęciem biegu terminu do wniesienia sprzeciwu.
Powyższe spowodowało zgodnie z art 505(36) &1 kpc utratę przez nakaz zapłaty mocy w całości i skutkuje przekazaniem sprawy do sądu rejonowego.
W tym czasie komornik zajął emeryturę chorego.1)czy ja powinnam wystąpić z pismem do komornika i załączyć postanowienie o utracie mocy prawnej przez nakaz zapłaty, czy powinien zrobić to wierzyciel FW? Pomóżcie, proszę

o.sta napisał:
1)czy ja powinnam wystąpić z pismem do komornika i załączyć postanowienie o utracie mocy prawnej przez nakaz zapłaty, czy powinien zrobić to wierzyciel FW? Pomóżcie, proszę
Wniosek o umorzenie egzekucji w trybie art. 825 pkt 2 k.p.c.

Powrót