Ubezwłasnowolnienie a przepisanie mieszkania

• Autor wątku Autor wątku MarPod
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MarPod

Użytkownik
Odpowiedzi
69
Dzień dobry

Chciałbym uzyskać poradę lub wskazówkę co i jak zrobić w temacie ubezwlasnowolnienia mojej mamy, otóż moja mama przebywa od 2 lat w ośrodku opuekuńczo-leczniczym, wymaga 24-godzinnej opieki medyczno-pielęgniarskiej. Jest właścicielem mieszkania, w którym obecnie mieszkam wraz z moją żoną. Jestem jej jedynym dzieckiem, nie mam rodzeństwa. Proszę o pomoc w temacie czy po uprawomocnieniu się wyroku Sądu Rejonowego w sprawie ubezwłasnowolnienia mamy, mogę u noteriusza przepisać mieszkanie, w którym mieszkam z żoną na mnie i żonę? Co w przypadku mojej nagłej śmierci? Żoną straci prawo mieszkania w mieszkaniu i będzie musiała je opuścić,bo mieszkanie jest własnością mamy....

Bardzo proszę o pomoc

Pozdrawiam
M.P

mogę u noteriusza przepisać mieszkanie, w którym mieszkam z żoną na mnie i żonę?
Tylko za zgodą sądu rodzinnego. Inaczej notariusz odmówi sporządzenia aktu.
Co w przypadku mojej nagłej śmierci?
Mieszkanie będzie podlegało dziedziczeniu. Spadkobierca jest zawsze.
Żoną straci prawo mieszkania w mieszkaniu i będzie musiała je opuścić,bo mieszkanie jest własnością mamy....
Niekoniecznie. O tym kto będzie mieszkał, decyduje właściciel.

Będzie to trudne bo moja mama ma demencję starczą i nie poznaje mnie ani mojej żony więc trudno by było z decyzją....
Nie ma innej drogi niż sąd rodzinny nawet gdy będę posiadał dokument Śadu o ubezwlasnowolnieniu mamy ???

No właśnie dlatego, że mama będzie ubezwłasnowolniona, to znaczy nie będzie miała zdolności czynności prawnych.

Powrót