Ubezwłasnowolnienie

• Autor wątku Autor wątku MarPod
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MarPod

Użytkownik
Odpowiedzi
69
Witam

Proszę o informacje:

Fakty:
1. Mieszkanie własnościowe - moja mama jest jedynym właścicielem naszego M. Mieszkam z mamą od dziecka, jestem jedynakiem - nie mam żadnego rodzeństwa. Od 7 lat mieszka z nami moja żona.
2. Mama przebywa od roku w ośrodku opiekuńczo-leczniczym - wymaga stałej, 24 godzinnej opieki - ma orzeczenie o całkowitym ubezwlasnowolnieniu (demencja starcza, nie poznaje nas z żoną, nie potrafi się podpisać itp.) Ja jestem jej sądowym opiekunem
3. Ja z żoną dalej zamieszkujemy Mieszkanie, opłacamy czynsz i wszystkie media

Pytanie:
1. czy mogę notarialnie w obecnej sytuacji przepisać mieszkanie na mnie i moją żonę ?
2. co z żoną w przypadku mojej nagłej śmierci ? będzie musiała opuścić mieszkanie ?

Pozdrawiam

1. Nie. Bez zgody sądu rodzinnego notariusz odmówi sporządzenia aktu.
2. To zależy od właściciela lub jego opiekuna prawnego. W każdym razie żona nie będzie posiadać tytułu prawnego do zamieszkania w tym lokalu.

A jak się zabrać za złożenie pozwu do sądu rodzinnego i ile mniej wiecej może to potrwać ?

Wniosek o udzielenie przez sąd zgody na dokonanie darowizny oraz o ustanowienie konkretnej osoby jako kuratora dla reperzentowania podopiecznego przy takiej czynności prawnej opiekun prawny kieruje do sądu rejonowego (wydział rodzinny i nieletnich) właściwego dla miejsca zamieszkania pana mamy. Powołanie kuratora jest potrzebne ponieważ nie mógłby Pan reprezentować podopiecznego (swojej mamy) w czynności prawnej z samym sobą. Uzasadnienie wniosku musi opierać się na tym, że czynność przekraczająca zwykły zarząd, w tym przypadku darowizna, jest zgodna z dobrem podopiecznego. Z tego co Pan pisze sąd może mieć poważne zastrzeżenia co do udzielenia Panu zgody ponieważ trudno dopatrzeć się w jaki sposób na lepsze taka darowizna zmieniłaby sytuację podopiecznego.

Powrót