Ubezwlasnowolnienie

• Autor wątku Autor wątku adwokat2016
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adwokat2016

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień Dobry .Mam pytanie w sprawie mojej mamy chorej na ciężką demencję.Wraz z siostra chcemy złożyć wniosek o ubezwlasnowolnienie .W sądzie otrzymalam wniosek o założenie takiej sprawy .W instrukcji tego wniosku jest napisane że trzeba wskazać kandydata na kuratora uczestnika postępowania z wyłączeniem wnioskodawcy .Moje pytanie : czy wnioskodawca ( ja) będę w trakcie procesu musiała fizycznie uczestniczyc w jakimkolwiek momencie sprawy .Pytam ponieważ nie mieszkam w Polsce i nie będę mogła uczestniczyc fizycznie w sprawie .Na kuratora chce wskazać moją siostrę. Dziekuje za poradę.

adwokat2016 napisał:
Moje pytanie : czy wnioskodawca ( ja) będę w trakcie procesu musiała fizycznie uczestniczyc w jakimkolwiek momencie sprawy .Pytam ponieważ nie mieszkam w Polsce i nie będę mogła uczestniczyc fizycznie w sprawie .
Niekoniecznie. Może Pani uczestniczyć w rozprawie zdalnie poprzez połączenie internetowe za pomocą telefonu/komputera wyposażonego w kamerę. Należy o tym poinformować sąd oraz w piśmie wskazać adres poczty elektronicznej, na który sąd wyśle odnośnik do połączenia z salą rozpraw w dniu rozprawy. Nie ma potrzeby instalowania na urządzeniu dodatkowych aplikacji a szczegółowa instrukcja zostanie przekazana już w wiadomości e-mail.

Powrót